Junior EB-selejtező: Nem volt felhőtlen az első nap – Nagy Kornél beszámolójával

image

Nem a legjobban indult az EB-selejtező junior válogatottjaink számára. A fiúk kezdték a sorozatot Ukrajnában és nem egészen 68 perc alatt 3:0-ra kikaptak az ukrán válogatottól. Fél órával később léptek pályára a lányok Romániában, ahol kapkodva, idegesen játszva kikaptak – a hasonló szinten játszó – finn csapattól 3:1-re.

 

 

Az ukrán kollégák lassan dolgoznak, így képek és statisztika később lesz.

Férfi Junior EB-selejtező Harkov (Ukrajna)

Játékvezető: KOVACEVIC, GARGASAS

Ukrajna – Magyarország 3:0 (18, 24, 18)

Ukrajna: Synytsya, Bogatyrov, Los, Gryuk, Dolhopolov, Shevchenko, Syryi, Mishurovskyi, Rieznikov, Prystupa, Holovatyuk (l), Tomilin
Magyarország: Blázsovics Péter, Bozóki Bence, Gebhardt Áron, Gebhardt Norbert, Gergye Roland, Krupánszki Olivér, Pádár Krisztián, Rása Alex, Sow Ábrahám, Tigyi Tamás, Török Roland

Buzek László: – Az első szettben kerestük magunkat, nem koncentráltak a fiúk. A második játszmában egy hajszálon múlott a győzelem, csak egy pici hiányzott. A harmadikról nincs mit mondani. Nem voltunk ellenfelek. Egyáltalán nem voltak jobbak az ukránok, egyszerűen kijátszottak bennünket.

 

204400_Finland_vs._Hungary_7

Női Junior EB-selejtező Piatra Neamt (Románia)

Játékvezető: KOVALCHUK, MICHLIC

Finnország – Magyarország 3:1 (21,20,-20,21)

Finnország: Paananen, Vuorinen, Kylmäaho, Sievänen L, Lepistö, Laakkonen, Hämäläinen, Karhu, Rihu, Vilponen, Räisänen

Magyarország: Bánlaki Mária, Borsos Lili, Czina Kata, Fábián Fanny, Gerendeli Dóra, Gubicza Laura, Ilyés Bettina, Nagy Kitti, Pintér Andrea, Stefanik Orsolya, Szabó Adrienn, Szpin Renáta

Reggeli után azonnal megbeszélést tartott a csapat, ahol Németh Lajos vázolta fel a mai mérkőzés taktikai elvárásait.

A délelőtti 1 órás edzés jó hangulatban zajlott, a lányok egy megfelelően felkészített csapat benyomását keltették. A tréning után könnyed ebéd várt ránk, majd egy hosszabb pihenő a lányoknak, illetve az első két mérkőzés videófelvétele és elemzése a szövetségi kapitánynak.

A mérkőzésre indulás előtt némi harapnivaló és irány a szinte vadonatúj csarnok.

1. szett

8-7, 16-15, 20-19, 24-20, 25-21

203852_Finland_vs._Hungary_6

Gyenge nyitásfogadásunk egyből rányomta bélyegét a teljesítményünkre, melyet tetézett, hogy a támadásaink rendre az ellenfél blokkjában elakadtak. A finn libero bravúros mentései hozzájárultak, hogy 2-3 ponttal mindig az északi gárda vezetett. Amint nyitásaink javuló tendenciát mutattak, ellenfelünk megzavarodott, hiszen komfortzónájából sikerült kimozdítanunk. 16-17-nél finn időkérés, melyet 21-19 magyar követ. Nyitásfogadásunk ismét akadozik. 24-20-nál Németh Lajos kettőscserével próbálja megállítani a finnek lendületét, de ez csak még egy pont erejéig sikerül.

2. szett

5-3, 8-6, 12-7, 16-12, 18-16, 23-17, 25-20

203852_Finland_vs._Hungary_5

Némi javulás látható a játékelemekben, de a finnek továbbra is keményen támadnak. Szpin Renáta egyre többet vállal, minden szegletét bejátsza a pályának, de nyitásfogadásunk egyre gyengül. 12-7-nél a szövetségi kapitány időt kér. 1-1 szép támadás, de a finnek mindig kontráznak. 16-14-nél ellenfelünk edzője időt kér, ezzel megtörve a felzárkózásunk lendületét. A szünet után ismét javul ellenfelünk nyitásfogadása, melynek köszönhetően 21-17-nél magyar időkérés következik. A végjáték kemény hajrájában sem tudjuk meggátolni a második finn szakaszgyőzelmet.

3. szett

5-4, 5-8, 6-11, 8-14, 10-18, 13-20, 15-23, 19-24 20-25

205226_Finland_vs._Hungary_15

A játékrész elején jó akciókat produkál csapatunk, de rendre ellenfelünk szerez pontot. A játék két alapelemében jelentősen feljavultunk, nyitásaink és fogadásaink is rendeződnek, az első technikai időnél már mi vezetünk három ponttal. Folyamatosan kemény támadásokkal és blokkokkal hozzuk a pontokat. A finn edző folyamatos cserékkel igyekszik lelket rázni csapatába. 8-15-nél finn időkérés. Továbbra is a nyitás, nyitás-fogadás a játékunk kulcsa, melyhez folyamatosan javuló sánc is párosul. A finn csapat feltámadni látszik, de végül szövetségi kapitányunk töri meg lendületüket, két időkérés után helyreáll a rend és nyerjük a harmadik etapot.

4. szett

0-4, 4-4, 8-6, 11-7, 15-13, 15-16, 18-18, 22-19, 23-21, 25-21

Ott folytatjuk, ahol az előző szettet abbahagytuk, kemény nyitásokkal letaglózzuk ellenfelünket. Felzárkóznak, majd kiegyenlített játék következik. Mindkét oldalon nyitásrontások, majd amint ellépnénk, jönnek a szokásos finn cserék a lendület megtörésére. A játszma hajrájára a finnek meglépnek. Magyar időkérés, de a sok saját hibát a finnek kíméletlenül kihasználják és hozzák a 4. játszmát és ezzel a mérkőzést.

205226_Finland_vs._Hungary_17

Németh Lajos: – Túl idegesen játszottak a lányok. Ennek az lett az eredménye, hogy elkezdtek kapkodni, ami az egész meccsre rányomta bélyegét és végig jellemző volt. Gyenge volt a nyitásfogadásunk és ez által kiismerhetőek voltak a támadásaink. A lányok önbizalma elszállt, bár a harmadik szettre összekapták magukat és szebben játszottak, mint előtte. A negyedik szett egyértelműen a mi hibánk volt, mi rontottuk el, nem a finnek nyerték meg.

A csapat vacsora után egy gyors értékelő megbeszélést tartott, de sem búslakodni, sem túl sokat regenerálódni nincs idő, hiszen holnap újra csatába indulunk.

A mérkőzés legjobbja (17 pont) és a legjobb ütő Ilyés Bettina lett, Őt követi a sorban Stefanik Orsolya.