Marko: Az új szabályokat ellenünk hozták

image

Dr. Helmut Marko meg van győződve róla, hogy a 2012-es szabályokat a Red Bull ellen hozták, és bár korábban hevesen tiltakoztak a Mercedes F-csatornája ellen, a hétvégi siker után gratuláltak nekik.
 
A Red Bull tanácsadója állítja: a 2012-es évre bevezetett szabályok feladata volt, hogy megszüntessék a Red Bull előző évben mutatott dominanciáját. „Már nincs akkora fölényünk, mint tavaly volt. Ez annak köszönhető, hogy számos technikai változtatást vezettek be, szándékosan, a Red Bull ellen” – nyilatkozta Marko a Servus Tv-nek.
 
Elismerte, hogy a szabályok minden csapatra érvényesek, de szerinte egyértelmű, hogy a kipufogót érintő szigorítások, valamint az első légterelők nagyobb merevségét előíró szabályok azért lettek bevezetve, hogy megtörjék Sebastian Vettel sikerszériáját. Ugyanakkor elismerte: „Mindez nem mentség arra, hogy az autónk nem ott áll, ahol kéne.”
 
A Red Bull tavalyi kipufogó megoldása betiltásra került, de a Mercedesnek volt jobb ötlete, és megalkotta saját dupla DRS rendszerét, melyet leghevesebben a Lotus, de a Red Bull is támadott, kivizsgáltatott. Az FIA legálisnak minősítette a találmányt, és ezt az osztrák csapat is kénytelen volt elfogadni. Helmut Marko szerint nincs harag: „Versenytársak vagyunk, és természetesen mindannyian megpróbáljuk a lehető legjobb eredményt elérni a saját csapatunkkal. De őszintén gratuláltam Norbert Haugnak a repülőtéren Sanghajban.”
 
„A sikertelen tiltakozásunk tulajdonképpen azt jelenti, hogy az F-csatorna legális” – tette hozzá Marko. A csapat főnöke Christian Horner is belátta a héten, hogy a következő lépés elkerülhetetlenül az, hogy a többi csapat megpróbálja lemásolni a dupla DRS-t.