Debreceni úszó Eb – Kis Gergő ezüst-, Gyurta Gergely bronzérmes 1500 m gyorson

image Kis Gergő ezüst-, Gyurta Gergely pedig bronzérmet nyert 1500 m gyorson a debreceni úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapján. A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte.

    A táv egyharmadánál Kis – aki 400 m gyorson is második volt még hétfőn, s ezzel a magyar csapat első debreceni érmét szerezte – a második helyen fordult Paltrinieri mögött. Utóbbinak 1000 méter után már több mint négy másodperc volt az előnye, a hajrában pedig kiderült, hogy nem fárad, így végül magabiztosan nyert.
    Kis Gergő azzal együtt elégedett volt, hogy bár 14:55-ös időt tervezett 14:58.15-tel csapott a célba.
    „Kétszázig talán együtt voltunk, aztán annyit vettem észre, hogy ötszáznál valaki elindult, gondoltam, majd elfárad, és behozom a végén. Aztán láttam, hogy nyerni már nem tudok, s akkor már a második hely megtartására figyeltem, nem is nagyon hajráztam” – mondta.
    Gyurta inkább az órával volt nagy versenyben, ugyanis a harmadik hely mellett a 15:11.83 perces olimpiai A-szintért is küzdött, és ez 15:04.38-as idejével össze is jött neki.
    „Ilyen boldog soha nem voltam, mint most, már másfél éve üldözöm az olimpiai A szintet. Innentől felszabadultan tudok készülni az olimpiára” – lelkendezett Gyurta. – Nem érdekelt volna az sem, ha nyolcadik vagyok, de az A szinten belül érek célba, így ez a bronzérem megszerzése most elképesztően jó érzés.”

    Eredmények:
    férfiak:
    1500 m gyors, Európa-bajnok:
    —————————-
   Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:48.92 perc
2. KIS GERGŐ 14:58.15
3. GYURTA GERGELY 15:04.38