Vettel indulhat a pole-ból Valenciában

Vettel indulhat a pole-ból Valenciában

Sebastian Vettel Lewis Hamiltont és Pastor Maldonadót megelőzve pole pozíciót szerzett a valenciai Európa Nagydíjra.


Úgy tűnt, a Williams pilótája, Maldonado az idei évben másodszor indulhat a rajtkockából – Barcelonában az első helyet Hamilton büntetése után örökölte meg -, mivel az időmérő edzés utolsó pillanataiban 1:38.475-ös idővel az élre állt. Ám Vettel egy látványos körrel az első helyre került, négy tizedmásodperccel előzte meg Maldonadót. Néhány másodperccel később a venezuelai pilóta még egy hellyel hátrébb szorult, amikor Hamilton 0.065 másodperccel megelőzte őt. A Lotus a várakozásokkal ellentétben nem tudott beleszólni a pole pozícióért folytatott harcba, de jobban teljesítettek, mint a korábbi edzéseken, Romain Grosjean és Kimi Räikkönen a negyedik és ötödik helyen végzett.

A hihetetlenül szoros időmérő edzés számos áldozatot kívánt – a két Ferrari, Michael Schumacher és Mark Webber sem jutott be az első tíz közé, míg a Force Indiák és a sauberes Kamui Kobayashi az edzés harmadik etapjában is körözhetett.

A Force India a harmadik etapban az első négyben volt, ám visszacsúsztak a nyolcadik és tizedik helyre, közrefogva Jenson Button McLarenjét. Kobayashi a hetedik lett, Nico Rosberg Mercedese mögött.

A második etapban kevesebb, mint három tizedmásodperc választotta el egymástól az első 13 autót és számos élcsapatnak a maximumot kellett kihozni autójából.

A spanyol rajongók számára csalódást jelenthet, hogy Alonso 0.004 másodperccel csúszott le a harmadik etapról, 0.218 másodperccel futott lassabb időt, mint a második etapot megnyerő Grosjean és a 11. helyen végzett. Schumacher a két Ferrari közé került a 12. helyen, mindhárman kevesebb, mint 0.08 másodperccel maradtak el a harmadik etapba jutást jelentő időtől.

Korábban már a rajongókat sokkolta, hogy Webber csak a 19. helyen végzett, hidraulikus problémák és a DRS problémája hátráltatta munkáját.

Az edzésen ismét csillogott Heikki Kovalainen és a Caterham, a finn pilóta mindkét Toro Rossót megelőzve a 16. rajtpozíciót foglalhatja el, Bruno Senna és Sergio Perez mögött.

A Marussia ismét nehéz edzést teljesített. Míg betegség miatt kihagyta az időmérő edzést, csapattársa, Charles Pic nem tudta megelőzni egyik HRT-t sem.

Az Európa Nagydíj helyi idő szerint vasárnap, 14 órakor veszi kezdetét Valenciában.

Az Európa Nagydíj rajtrácsa:

Forrás: Formula.hu

A cikk folytatódik..! kattintson ide!