Lángokban állt Karlssonék Mitsubishije

Lángokban állt Karlssonék Mitsubishije

A mai napon visszautazott Svédországba a Ramona Karlsson-Miriam Walfridsson páros, miután a hétvégén a WRC új-zélandi futamán szerepeltek. A lányoknak igen szerencsétlenül és szomorúan végződött a versenyük, hiszen a szombati, utolsó gyorsasági szakaszon kigyulladt az autójuk. A futam 2/3-át teljesítve a második helyen autóztak az argentin Marcos Ligato mögött, s három perces előnyük volt az indonéz pilóta, Aksaval szemben. A stratégiájuk az volt, hogy biztonságban kormányozzák be az autót a célig, és dobogósként fejezzék be a versenyt. Aztán megtörtént az, amire senki se gondolt volna. Egy váratlan pillanatban, miközben Ramona vezetett, az autó kigyulladt, és Ramonának és Miriamnak is menekülnie kellett. Íme egy rövid nyilatkozat tőlük, hogy ők hogy látták az esetet.

A pénteki nap egy igazi kihívás volt a csapat számára – kezdte Miriam. –  A special stage 200 kilométerét és a mindössze 15 perces ,,zárt szervizt” gyorsan és hiba nélkül kellett teljesítenünk. A zárt szerviz azt takarja, hogy csak azokat az eszközöket használhatod az alatt az idő alatt, ami amúgy is a kocsiban van, és használnád, ha verseny közben bajba kerülnél – magyarázta Miriam.

A lányok jól kezdték a napot, rögtön a kategóriájuk élmezőnyében voltak. – Fantasztikus érzés volt az élmezőnyben autózni – mesélte Ramona. – A Mitsubishi Evo X-esünk óramű pontossággal működött, a technika is kifogástalan volt. Így meg tudtuk találni azt a beállítást, hogy nagyon gyorsan tudjunk autózni, de mégis biztonságban.

A pénteki szakaszok után Ramona és Miriam a második helyen zárta a napot – 1:40 hátrányban voltak Ligatotól, és 40 másodperccel voltak az ukrán Valerity Gorban előtt. Szombatra az volt a tervük, hogy megtartsák pozíciójukat – amit kezdetben sikerült is betartaniuk. A lányok a szombati nap utolsó gyorsa előtt 3 perccel vezettek Gorban előtt, amikor az ukrán pilóta kicsúszott, s helyére az indonéz Aksa lépett előre a 4. pozícióból.

Most már tudjuk, hogy ha egy stabil tempót autóztunk volna, és nem kapkodunk, akkor nyugodtan, magabiztosan magunk mögött tarthattuk volna Aksát, és meglett volna a második hely – mondta csalódottan Ramona.

De aztán megtörtént a szomorú incidens. Az utolsó szakasz 4. kilométerénél az autó elkezdett lángolni.

Először csak hatalmas forróságot éreztünk a kocsiban – kezdte Ramona. – Miriam hátranézett, és akkor mondta, hogy a kocsi egész hátulja lángol. Egy másodperc alatt a lángok átterjedtek a pilótafülkébe is, és körülvett minket a tűz. Mozgás közben kellett kiugranunk a kocsiból. Az autó egy árokban állt meg és teljesen leégett.

A másodpercek óráknak tűntek, amíg újra egymásra néztünk, és megállapítottuk, hogy mindketten épségben vagyunk – mondta Miriam. – Hatalmas megkönnyebbülés volt. Amikor körbenéztünk, és láttuk, hogy lángol a versenyautónk, még jobban megkönnyebbültünk, hogy sikerült túlélnünk ezt a balesetet, és még komoly sérüléseket sem szenvedtünk. Nekem egy kicsit megrándult a lábam, mikor ugrottam ki a kocsiból és egy kis égésnyom van az arcomon, de amúgy jól vagyok.

A Mitsubishink a legbiztonságosabb eszközökkel volt ellátva, és a felszerelésünk is a legmagasabb sztenderdet képviselik, úgyhogy jól vagyunk – nyilatkozták a lányok. – Köszönjük Ricardo Trivinionak és navigátorának, Alex Haronak a segítségét, ők elsőként voltak ott a helyszínen és segítettek nekünk, valamint a mentőhelikopter is hamar megérkezett értünk.

Azt, hogy mi okozta a tűzet, még mindig nem tudni. Ramona és Miriam kedden visszautazott Svédországba, és már meg is kezdték a felkészülést a következő WRC megmérettetésre.

Az eset nem vette el a kedvünket a versenyzéstől, ott folytatjuk tovább, ahol abbahagytuk. Persze, csalódottak vagyunk, hogy pont akkor történik meg ez a balszerencse, amikor dobogóra állhattunk volna, de most mindennek a pozitív oldalát kell néznünk! Elégedettek vagyunk azzal, amit eddig elértünk, és senki sem tántoríthat el bennünket a célunktól.

Forrás: www.ramonarallying.com

A cikk folytatódik..! kattintson ide!