Webber nyerte a Brit Nagydíjat

Webber nyerte a Brit Nagydíjat

Mark Webber 13 pontra csökkentette hátrányát Fernando Alonsóval szemben a világbajnoki pontversenyben, miután a Brit Nagydíj utolsó köreiben megelőzte a Ferrari pilótáját. A dobogóra még Sebastian Vettel állhatott fel és majdnem sikerült a Red Bullnak kettős győzelmet szereznie, mivel Alonso autójával gumiproblémák adódtak a futam végén.

Alonso az első etap során öt másodperces előnyre tett szert Webberrel szemben és ezt fenn is tudta tartani a verseny nagy részében. De miközben a mezőny nagy része a lágy keveréket már a futam első részében használta, Alonso csak az utolsó etapra kapta meg a lágyakat és nem tudta korábbi sebességét megtartani. 

Webber gyorsan utólérte riválisát és hét körrel a verseny vége előtt már a Ferrari nyomában volt, többször próbálkozott előzéssel, majd a DRS-t igénybe véve a 48. körben a Brooklands kanyarnál megelőzte Alonsót. A spanyol pilóta a belső íven védekezett, míg Webber kívülről körbe autózta őt és miután a Luffield kanyarnál nem sikerült visszaszerezni pozícióját, a spanyol pilóta elengedte Webbert és arra koncentrált, hogy Vettel előtt tudjon maradni. 

A tavalyi év világbajnoka az első etapban az ötödik helyen haladt, majd kissé korai első kerékcseréje segített abban, hogy a harmadik helyre kerüljön, melyet meg is tartott. 

Felipe Massa az első körökben Michael Schumachert próbálta megelőzni, mely végül a Stowe kanyarnál a 11. körben sikerült is. A Ferrari azonban elveszítette szem elől Vettelt a következő kerékcserék során, majd a brazil pilótát Kimi Räikkönen is megelőzte. 

A Lotus mindkét autójával az első hatba került, annak ellenére, hogy Romain Grosjean már az első körben összeakadt Paul di Resta Force Indiájával és az E20 első vezetőszárnya eltört. A defekt és a sérülések miatt a Force India pilótájának versenye véget ért, míg Grosjean az utolsó helyről a hatodikig kapaszkodott fel. 

Lewis Hamilton és Jenson Button csak a nyolcadik és 10. lett a McLarennel. Hamilton néhány kört az élen töltött, köszönhetően annak, hogy nagyon hosszú első etapot futott a kemény keveréken, majd hat kört a lágyon, mielőtt visszakapta a keményebb keveréket. A brit pilóta sebessége ezt követően elhalványult, végül a hetedik helyet is elveszítette Schumacherrel szemben. 

Habár Button a rajtnál a 12. helyre került, ezt követően nem sokat tudott már javulni. Az utolsó körökben kemény harcot vívott Bruno Sennával és Nico Hülkenberggel a kilencedik helyért, melyet végül a Williams pilótája nyert meg. Hülkenberg a Copse kanyart szélesen vette és kiesett a pontszerzők közül. 

A verseny egyik komoly balesete Pastor Maldonado és Sergio Perez között alakult ki. Az első etapban a hetedik és kilencedik helyen futó pilóták a 11. körben egyszerre álltak ki kerékcserére, de a kivezető körben a Brooklands kanyarnál ütköztek. A bosszús Perez kiállni kényszerült autójának sérülései miatt, míg Maldonado vissza tudott térni autójával a boxba és a javítás után a 16. helyen ért célba. 

A Sauber rossz napját tetézte, hogy Kamui Kobayashi utolsó boxkiállása során több szerelőt is elsodort. Az első hírek szerint a szerelőknek nincs komoly sérüléseik, a japán pilóta folytatni tudta a versenyt és a 11. helyen ért célba Hülkenberg előtt. 

Nico Rosberg szerelői hibáztak a kerékcsere során és csak a 15. helyen ért célba. 

A 2012-es szezon következő versenyét, a Német Nagydíjat július 22-én rendezik Hockenheimben.

 

1. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 1:25:11.288
2. Fernando Alonso spanyol Ferrari
3. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault
4. Felipe Massa brazil Ferrari
5. Kimi Räikkönen finn Lotus-Renault
6. Romain Grosjean francia Lotus-Renault
7. Michael Schumacher német Mercedes
8. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes
9. Bruno Senna brazil Williams-Renault
10. Jenson Button brit McLaren-Mercedes
11. Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari
12. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes
13. Daniel Ricciardo ausztrál Toro Rosso-Ferrari
14. Jean-Eric Vergne francia Toro Rosso-Ferrari
15. Nico Rosberg német Mercedes
16. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault 1 kör h.
17. Heikki Kovalainen finn Caterham-Renault 1 kör h.
18. Timo Glock német Marussia-Cosworth 1 kör h.
19. Charles Pic francia Marussia-Cosworth 1 kör h.
20. Pedro de la Rosa spanyol HRT-Cosworth 2 kör h.
21. Narain Karthikeyan indiai HRT-Cosworth 2 kör h.
FELADTÁK
Paul di Resta brit Force India-Mercedes
Sergio Perez mexikói Sauber-Ferrari
NEM INDULT
Vitalij Petrov orosz Caterham-Renault

Forrás: Formula.hu

A cikk folytatódik..! kattintson ide!