Kőváry Anett: ,,Igenis felkészülhetünk az utakon leselkedő veszélyekre"

Kőváry Anett: ,,Igenis felkészülhetünk az utakon leselkedő veszélyekre

A férfiak győzelmével végződött a több hónapon át tartó Nemek Harca a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban

 

Ezúttal civilek és celebek bizonyították be a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum off-road és tanpályáján, hogy urai az autóknak. A Kiskegyed és az Autó-Motor szervezte, és hónapok óta zajló Nemek Harca elérkezett a fináléjához, ahol három-három női-, és férfiolvasó, valamint négy sztár – Wolf Kati, Kőváry Anett, Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Romeo – mérte össze a tudását, vajon ki a legjobb a volán mögött. A majd három órán át tartó csatában végül az urak bizonyultak jobbnak. A Lotus Ladies Cup sorozatban versenyző, a Class FM hírszerkesztőjeként dolgozó Kőváry Anett úgy véli, valamennyi közúti forgalomban résztvevőnek kötelezővé tenné időről időre a tanpálya kurzusát, ami igenis felkészítheti az embereket az utakon leselkedő veszélyekre.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni. Minden korosztályhoz szól a kampányuk, éppen ezért volt természetes a tanpálya vezetése és munkatársai számára, hogy helyszínt biztosítottak a Kiskegyed és az Autó-Motor által megszervezett Nemek Harcának.

,,Nap, mint nap találkozunk azzal az előítélettel, amely szerint a nők nem tudnak vezetni, viszont a férfiak többsége viszont általában remek sofőrnek tartja magát. Szerintünk ez nem így van! Hisszük, hogy mindkét nem képviselői között találkozhatunk jobb képességű és gyengébb sofőrökkel, illetve vannak olyan képességek, amelyekben a nők, és vannak, amelyekben a férfiak jobbak. Az Autó-Motor és a Kiskegyed kezdeményezésének célja, hogy a fentiek bizonyítást nyerjenek, és ennek mi boldogan adtunk lehetőséget, ugyanis a Tanpálya számára az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb fórumon megismertesse az emberekkel a biztonságos és balesetmentes közlekedés fontosságát” – fogalmazott Gazsi Júlia, a rendezvénynek otthont biztosító Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Nemek Harca elnevezésű sorozat két szakaszból állt. Az első szakasz tulajdonképpen egy felmérés volt, amelynek keretében arra kellett válaszolniuk az embereknek, hogy a sofőrök hogyan értékelik saját nemük teljesítményét, az egyes a vezetéshez kapcsolódó területeken. A sorozat második részében egy jogosítványszerzési folyamatot modelleztek a szervezők, amelyben a KRESZ vizsgától a forgalomban való vezetésig tesztelhették képességeiket a magazinok olvasói.

 

,,Természetesen az egész verseny egy játék, azonban komoly játék, hiszen a kezdeményezés legfőbb üzenete, hogy kortól, nemtől és vezetői képességektől függetlenül próbáljuk tolerálni egymást a közutakon, és figyeljünk egymás épségére, bármilyen járművel is veszünk részt a közlekedésben. Célunk továbbá, hogy a Nemek Harca a képességek felmérésére, és a sofőrök tudásának bővítésére koncentrálódjon, és ne a közutakon, agresszív ökölrázás, vagy éppen az elmorzsolt szitkok formájában nyilvánuljon meg” – jelentette ki Szabó Róbert, az Autó-Motor főszerkesztője.

A Nemek Harcának fináléjában három hölgy és három úr vett részt négy ismert személyiséggel – Wolf Kati, Kőváry Anett, Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Romeo -, és valamennyien megmutathatták a tanpályán, illetve a Hungaroring területén nemrég átalakított off-road pályán, mire is képesek a volán mögött. Számtalan váratlan helyzetben modellezték a szakképzett instruktőrök a versenyzők számára az utakon esetlegesen rájuk leselkedő veszélyeket, majd mindenkinek elmagyarázták, hogy adott szituációkban mi a helyes viselkedési forma.

,,Tizenkét esztendeje szereztem meg a jogosítványomat, de abszolút úgy érzem, ezen a pályán az összes, a közutakon előforduló valamennyi váratlan körülményt nagy dózisban megkapja az ember, és a szakértők segítségével megtanulhatja, miként küzdje le azokat. Teljesen egyetértek azokkal, akik azt vallják, legyen időnként minden jogosítvánnyal rendelkező számára kötelező elvégezni egy ilyen kurzust, mert biztos vagyok abban, hogy sokkal kevesebb lenne a baleset a közutakon. Úgy vélem, egy idő után mindenki elkezd rutinból vezetni, és ez vezet el oda, hogy ma a közutakon a közlekedési morál finoman szólva is hagy maga után némi kívánnivalót. Az itt tapasztaltak is azt mondatják velem, hogy igenis fel lehet készülni a közutakon ránk leselkedő váratlan helyzetekre” – állította a Lotus Ladies Cup sorozatban az autóversenyzést is kipróbáló Kőváry Anett.

A Nemek Harcának döntőjét ezúttal a férfiak nyerték – Tóth Gábor révén -, ám a finálé valamennyi résztvevője úgy érezte, itt nem volt vesztes. es ezt nemcsak a támogatók – a Vredestein, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum – ajándékai miatt érezhették így, hanem a volán mögött eltöltött hasznos percek miatt is, aminek igazi haszna majd a közutakon mutatkozik meg a mindennapok forgalmában.

Nemek Harca végeredmény

Nők: 1. Nagy eva 1:01, 0 verőhiba, 2. Márkus Valéria 1:03, 1 verőhiba, 3. Sass Katalin 1:08, 1 verőhiba.

Férfiak: 1. Tóth Gábor 0:53, 0 verőhiba, 2. Polgár Lajos 1:01, 0 verőhiba, 3. Kemény Szabolcs 1:04, 1 verőhiba.

Sztárfutam: 1. Szentgyörgyi Romeo 0:55, 0 verőhiba, 2. Kővári Anett 0:57, 0 verőhiba, 3. Wolf Kati 1:00, 0 verőhiba, 4. Kocsis Tibor 0:59, 1 verőhiba.

 

A cikk folytatódik..! kattintson ide!