Mesterhármassal a kategória élén

Mesterhármassal a kategória élén

Újabb sikert könyvelhetett el a Matók Ádám-Szabó K. Tián duó az Országos Rally Bajnokság soron következő futamán. A 19. Valvoline Veszprém Rallyn Ádámék 1 perc 11,7 másodperces előnnyel szerezték meg a 8-as kategória első helyét, az abszolút értékelésben pedig az előkelő 14. helyen végeztek. Ezzel a győzelemmel a bajnokság legifjabb pilótája akkor előnyre tett szert a pontversenyben, amit már csak nagyon nehezen tudnának behozni ellenfelei.

A fiúkra pénteken kettő, szombaton pedig nyolc gyorsasági szakasz várt, a sólyi erdő, Vigántpetend és Kislőd térségében. Az időjárás igencsak kegyes volt a versenyzőkhöz, hiszen a napsütés nem párosult tikkasztó forrósággal, s így viszonylag kellemes körülmények között teljesíthették a több mint 470 versenykilométert.

 

Matók Ádám: A Veszprém Rallyt spórolósan kezdtük, igyekeztünk mindenhol mínuszolni és kímélni az autót, ahol csak lehetett. Kiszálltunk a nagyok játékából, nem tudtunk és nem is akartunk beleszólni az egykerekesek csatájába. A kategóriatársainknak akadtak műszaki problémáik, így mi, a hibamentes köreinkkel már péntek délután jókora előnyre tettünk szert. Szombaton folytatódott a tökéletes szériánk, csak egy apróbb izgalomban volt részünk. A szőci gyorsasági felénél kaptunk egy defektet, ám úgy döntöttünk, hogy nem állunk meg kicserélni, hanem megvárjuk, amíg leszakad. Sajnos a 6 kilométerből ötöt lassan kellett mennünk, de a Hondának szerencsére semmi komolyabb baja nem lett. Mindössze az autó bal eleje és a világítás sérült meg egy kicsit. A malőr következtében körülbelül 2 percet veszítettünk az előnyünkből, de még ez se akadályozott meg minket abban, hogy magabiztosan vezessük és meg is nyerjük a kategóriánkat.

Nagyon kemény verseny volt, kemény murvás pályákon kellett teljesítenünk a kilométereket. A Veszprém Rally igazán egyedülálló futam, s úgy gondolom, hogy az már önmagában is nagy eredmény mindenkinek, ha teljesíteni tudja ezt a versenyt. Külön öröm így számunkra, hogy az előre megbeszélt taktikát betartva nyerni is tudtunk. Nagy segítségemre volt a navigátorom, hiszen a tapasztalatával könnyebben tudtunk alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez. Tián mindennel képben volt, nagyon jól tudtunk együttműködni. Ezen a hétvégén megmutatkozott, mennyire is csapatsport ez a rally, hiszen a szervizeseink, csapatunk tagjai nélkülözhetetlen munkát végeztek most is. Ez úttal köszönöm is nekik ezt a rengeteg segítséget, támogatást!

Újabb lépést tettünk a 8-as kategória bajnoki címének megszerzéséhez. Aradon még nem jártam, de biztos vagyok benne, hogy akárcsak eddig, úgy a román futamon is sikeresen fogjuk venni az akadályokat.

 

 

Szabó K. Tián: Abszolút sikerült teljesítenünk az előzetes terveinket, miszerint spórolósan, biztonságban kell célba kormányoznunk az autót. Múlt hét pénteken, illetve a futam előtti kedden is teszteltünk, ami nagyon hasznosnak bizonyult számunkra. Megtaláltuk a Honda megfelelő beállításait murvára, a hátsó futóművet teljesen megváltoztattuk. Egy előre betervezett utat járunk végig, amihez fontos lépés volt ez a két teszt is, hiszen Ádám rengeteget tanult a kocsi kezeléséről. Többször versenyeztem már ezeken a szakaszokon, így sokat tudtam segíteni a pilótámnak a pályák feldolgozásában. A szombati nap reggelén még nem sikerült felvennünk rögtön a ritmust, de aztán némi atyai jó tanács betartásával a második szakaszra már el is múlt a görcsösség.

Veszprémben – akárcsak Bükfürdőn és Pécsett – is sikerült megnyernünk a 8-as kategóriát, maximális pontszámmal állunk így a bajnokságban. A tervünk az, hogy a mesterhármasból Grand Slamet csináljunk. Nagyon boldogok vagyunk, s már most azt várjuk, hogy rajthoz állhassunk Aradon. Nagyon közel került a bajnoki cím, de fontos lesz, hogy Romániában is a legjobb formánkat nyújtsuk, s a végén egy jót pezsgőzhessünk.

 

Forrás: Megaphone TPM / Horváth Judit

Képek: Soós Attila Etele

A cikk folytatódik..! kattintson ide!