Kjaer szavai Pioliról, a Scudettóról és a ligáról

Simon Kjaerrel, a Milan dán válogatott védőjével készített interjút Carlo Pellegatti.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Kjaer nyújtotta a legjobb védőteljesítményt a Milan színeiben Thiago Silva 2012-es eladása óta. A 31 éves középhátvéd egy évvel ezelőtt csatlakozott a piros-feketékhez és húzóemberré vált, ezáltal hatalmas vétel volt a klubnak. Ráadásul a Milan mindössze 3,5 millió eurót fizetett a játékjogáért.

Következzen a Kjaerrel készített interjú első része.

TANULMÁNYOZTAM A PÁLYAFUTÁSODAT ÉS 20 ÉVESEN DÁNIA LEGJOBB JÁTÉKOSÁNAK VÁLASZTOTTAK. 2020-BAN ELÉRTED A 100 MÉRKŐZÉST A DÁN VÁLOGATOTTBAN. MI A KÜLÖNBSÉG A DÁNIÁBAN FUTBALLOZÓ KJAER ÉS A MILANBAN SZEREPLŐ MOSTANI KJAER KÖZÖTT, AKI PÉLDAKÉPPÉ VÁLT EMBERILEG ÉS JÁTÉKOSKÉNT IS?

“Szerintem a tapasztalat, amit az eddigi karrierem alatt szereztem. Mindig is nyitott gondolkodású személy voltam és készen álltam, hogy minél többet tanuljak. Talán még többet tanultam, ahogy egyre idősebb lettem. Bárhol is játszottam – akár Németországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban – mindig megpróbáltam megtanulni, hogy hogyan lehetek igazán jó védő az adott bajnokságban. Manapság lehetőségem van megválasztani, hogy hogyan szeretnék játszani és tudom, hogyan teljesíthetek jól az egész csapat érdekében.”

NYOLC ÉV TELT EL AZÓTA, HOGY A ROMÁBAN JÁTSZOTTÁL. AZTÁN 2019-BEN AZ ATALANTÁBAN, MOST PEDIG A MILANBAN SZEREPELTÉL ÚJRA A SERIE A-BAN. HOGYAN VÉLEKEDSZ A BAJNOKSÁGRÓL NYOLC ÉV UTÁN?

“A Serie A a korábbiakhoz képest sokkal frissebb lett, mondjuk azt, hogy aktívabb. A mérkőzések dinamikusabbak, mint ezelőtt. Régen sok csapat beállt védekezni a kapuja elé, aztán kivártak és megtörtek. Most minden eddiginél több együttes törekszik arra, hogy uralja a mérkőzéseket. Véleményem szerint a futball dinamikusabbá vált és ez a különbség.”

“A csapatok kvalitásai nőttek és a játékosok erőnlétileg illetve technikailag is fejlődtek. Ha nem támadsz le jól, akkor gyakorlatilag területet engedsz az ellenfélnek. Ki kell használni minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy szinte az egész Serie A-ban, így a Milannál is hátulról építjük fel a játékot, ami azt jelenti, hogy több terület marad az ellenfél térfelén a támadóink számára. És a mi támadóink jók az 1 az 1 elleni párharcokban.”

KI AZ A CSATÁR, AKIT MINDIG EL AKARSZ KERÜLNI? VAN OLYAN JÁTÉKOS, AKI ESETÉBEN AZT GONDOLOD: FRANCBA, MEGINT ELLENE KELL JÁTSZANI?

“Nem, soha nem támadt ilyen gondolatom. Mindig is nagyon ösztönző számomra, ha erősebb játékosok ellen játszhatok, mert a legjobb formájukat nyújtják és ellenük próbára teheted magad. A hazai mérkőzések azok, amit a futballban imádok és ami a legjobban ösztönöz. A rangadók, amiken pályára léptem és ezeken a meccseken az egész stadion tűzben égett. Minden nap felkelek és arra gondolok, hogy a lehető legjobb formámat nyújtsam és felkészüljek ezekre a pillanatokra. Nyilvánvaló, hogy erős játékosok ellen még nagyobb a meccs elvesztésének veszélye, de ez része a futballnak.”

HIHET A MILAN A BAJNOKI CÍMBEN?

“Azt gondolom, hogy hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk megnyerni a Scudettót. Megfelelő mentalitásunk van és az első helyen állunk a tabellán. Minden mérkőzéshez úgy állunk hozzá, mintha egy döntő lenne és így készülünk fel. Hinnünk kell a Scudettóban. Az út bonyolult és hosszú, de szerintem minden Milan szurkoló hisz benne, hogy lehetséges. Mindannyiunkban megvan a vágy és a sikerre való éhség.”

SZÁMOS NAGYSZERŰ EDZŐVEL DOLGOZTÁL EGYÜTT. MIT JELENT SZÁMODRA PIOLI, MI A VÉLEMÉNYED RÓLA?

“Az első napon, amikor csatlakoztam a Milanhoz az edző odajött hozzám és megkérdezte: »Hogy vagy és hogy van a családod?« Attól a naptól kezdve folyamatosan erősödött a kapcsolatom az edzővel, aki erőt adott nekem. Időnként azt mondja: »Csukd be a szemed! Hiszel bennem?« Ilyenkor a válaszom az, hogy igen, hiszek. Ha kér tőlem valamit, azonnal megteszem, mivel bízom benne. Bizalmat szavazott nekem és ez sokat segített, amikor megérkeztem. Ugyan nem voltak kétségeim, de senki sem tudhatja, hogy mi vár rá, amikor új csapathoz igazol. Az edző az első naptól kezdve bízott bennem és ez volt mindennek a kiindulópontja.”

MINDEN SZEZONBAN TANULSZ VALAMI ÚJAT. PIOLI AD NEKED VALAMI PLUSZT SZAKMAILAG ÉS TAKTIKAILAG?

“Meglátásom szerint Pioli talán egyik legnagyszerűbb képessége, hogy megvan a saját elképzelése a játékról. Ő az edző, ezért ő dönt, de mindig meghallgat. Ha például azt mondom neki, hogy úgy érzem valamit másképp kellene csinálni, a válasza az, hogy rendben, legyen! Végül közösen döntünk és meghallgat mindenkit. Nagyon nyitott gondolkodása van, valójában mindenkinek lehetősége van elmondani a nézőpontját.”

SCHMEICHEL ÉS DONNARUMMA SZEMÉLYÉBEN A VÁLOGATOTTBAN ILLETVE A MILANBAN IS NAGYSZERŰ KAPUS VAN MÖGÖTTED. MIT GONDOLSZ DONNARUMMÁRÓL?

“Gigio valóban rengeteget fejlődött, mióta csatlakoztam a Milanhoz. Karaktert és biztonságot ad a csapatnak. Középhátvédként nincs annál fontosabb számomra, hogy egy olyan kapus álljon mögöttem, akiben 100 százalékban megbízom. A jelenlétével azt az érzést kelti bennem, hogy ha véletlen valamit elrontok, akkor ő ott van és fedez engem. Továbbá erőt ad, hogy agresszívabb legyek és ezáltal előnyösebb helyzetbe kerülök a csatárral szemben. Gigio mindig ott van, ha egy csatár megnyeri a párharcát ellenem. Ez az érzés a legfontosabb.”

KI LEPETT MEG TÉGED A LEGJOBBAN A MILANBAN? VAN VALAKI, AKI JOBBAN FEJLŐDÖTT A TÖBBIEKHEZ KÉPEST?

“Talán Gigio. Tudtam, hogy ő egy csodálatos játékos, egy jó kapus és nagy potenciállal rendelkezik, de pályafutásom elején jobban örültem, ha idősebb kapusok voltak mögöttem. Gigio mindent úgy csinál, ahogy kell, egyszerűen mindenben erős. Nagy örömmel tölt el, hogy együtt játszhatok vele.”