Tokió 2020 – Kevesebben kísérhetik az állami vezetőket az olimpián

A tavalyról az idei nyárra halasztott tokiói olimpián a megszokottnál kevesebben kísérhetik a japán fővárosba érkező külföldi állami vezetőket.

Fotó: NOB

A koronavírus terjedésének veszélye miatt hozott korlátozó intézkedésekről a Kyodo adott hírt vasárnap, közölve, hogy az államfők kíséretét legfeljebb tizenegyen, a miniszterekét pedig négyen alkothatják. A japán hírügynökség szerint a protokolláris változásokról már értesítették a külföldi nagykövetségeket és a nemzeti olimpiai bizottságokat.

A pandémia miatti szigorítások keretében a Tokióba készülő külföldi vezetőknek indulásuk előtt 72 órával koronavírustesztet kell elvégezniük, és Japánba érkezésükkor is vizsgálaton fognak átesni. A magas rangú vendégek nem találkozhatnak majd a sportolókkal, és csak a számukra kijelölt közlekedési eszközt használhatják. A Kyodo értesülése szerint kíséretükben lesz egy-egy japán kormánytisztviselő, aki figyelemmel kíséri az egészségügyi intézkedések betartását, így például az arcvédő viselését és a rendszeres kézmosást.

(MTI)