Pioli: “A Milan név továbbra is vonzó”

Stefano Pioli, a csapat trénere szerint sikerült egy szilárd alapot létrehozni és segíteni fogja a Milan fejlődését az, ha a következő szezonban a legerősebb együttesekkel játszik a Bajnokok Ligájában, valamint beszélt a szerződéséről, Gianluigi Donnarummáról, Mario Mandzukicról illetve a Szuperligáról is.

“A szerződésem meghosszabbítása nem prioritás. Maldinivel és Massarával elsősorban arról egyeztetünk, hogyan lehetne erősíteni a csapatot. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ebben a klubban és ezzel a csapattal dolgozhatok.” – mondta Pioli.

“Az Atalanta elleni mérkőzés előtt megkérdeztem a játékosokat, hogy újra a Rio Ave ellen akarnak játszani vagy eljött az idő, hogy a Manchester Cityvel, a Paris Saint-Germainnel és a Bayern Münchennel nézzenek szembe. Kicsit furcsa, hogy a Serie A második helyezettjeként a negyedik kalapba kerültünk, de fejlődni akarunk és az segít, ha a legerősebb csapatokkal játszunk. Ennek az évnek az erősödésről kell szólnia.”

“A játékrendszerünk sokkal folyékonyabb, mint ahogy a formációk sugallják. Gyakran változtatjuk a játékunk felépítését, hogy létszámbeli fölényt alakítsunk ki. A mérkőzésekre való felkészülés a munka legjobb része számomra.”

“Donnarumma? Ő egy példaértékű profi futballista, csak a pályára koncentrált. Egy tárgyalás vagy sikerrel zárul vagy nem. Beszéltem Gigióval és köszönetet mondtunk egymásnak. Őszinte kapcsolat volt közöttünk és minden jót kívántam neki az Európa-bajnokságra.”

“A vezetőség már megmutatta kreativitását az igazolásokkal. Ibra mellett nyilvánvalóan pozitív véleménnyel voltam, gondolok itt Kjaerre, Saelemaekersre vagy éppen Tomorira, akit nem annyira ismertem. Bármekkora is lesz az igazolásokra szánt büdzsé, a Milan név továbbra is vonzó. A legfontosabb, hogy sikerült létrehoznunk egy 10-12 játékosból álló alapot, amely méltó egy topcsapathoz: Theo Hernández, Kjaer, Kessié, Calabria, Calhanoglu, Ibrahimovic… Most fejlesztenünk kell a csapatot. Mindig a megerősítés a legnehezebb feladat.”

“Atalanta elleni 5-0-s vereség? A nagy csalódások segítenek abban, hogy jobb legyél. Az akkori nehéz karácsonyunk egy jel volt, hogy változtatnunk kell a játékrendszeren, el kell hoznunk Ibrát és céltudatos mercatót kell lebonyolítanunk.”

“Mandzukic? Sajnálom a sérülését, mert őt választottuk ki arra, hogy Ibrát megfelelően helyettesítse anélkül, hogy gyengülne a csapat. Zlatan nem fog tudni az összes mérkőzésen játszani. Őszinte a kapcsolatunk és tudja, hogy mikor kell erőltetnie. Szükségünk van egy negyedik csatárra.”

“Az európai topligákban a topcsapatok közül mi vagyunk a legfiatalabb csapat, de érettséget mutattunk, ami nem életkor, hanem hozzáállás kérdése. A modern futballban olyan játékosokra van szükség, akik rendelkeznek a következő két tulajdonsággal: intelligencia és gyorsaság.”

“Sok vezér van a csapatban. Kessié vagy éppen Kjaer is az. Franck egy referenciapont a csapattársak számára. Az edzés előtti percig táncol és úgy tűnik, mintha nem érdekelné, de aztán az edzésen mindenkinek példát mutat.”

“A Milannak vissza kell térnie Európa csúcsára. Ebben a szezonban csak a Manchester United elleni kiesést sajnáltuk nagyon, mert az első meccsen Kessié gólját érvénytelenítették, a visszavágót pedig Ibra, Leao és Rebic nélkül játszottuk. Sokan azt mondják, hogy az olasz csapatok játékából hiányzik a tempó és az intenzitás, de az európai porondon ez nem tapasztalható. Innentől kezdve gondolhatunk arra, hogy harcba szállhatunk a Chelsea-vel, a Bayern Münchennel és a Manchester Cityvel. Van egy fejlődési folyamat, amelyet a Bajnokok Ligájában eltöltött évek határoznak meg.”

“Serie A? A rutin és a befektetések alapján a Juventus ismét a favoritok között lesz. Nem szabad elveszítenünk az elszántságot és a lelkesedést. A tulajdonosunk támogat és megvéd minket.”

“Szuperliga? A meritokrácia a sport alapja, de az UEFA-nak és a FIFA-nak fel kell tennie magának a kérdést, hogy a nagy klubok fejében miért fordult meg a szétválás gondolata. Ez arra utal, hogy a rendszerben hiba van.”

“Szurkolók? Vége a rémálomnak. Gondolok itt a hiányzó közönségre a Celtic, a Crvena Zvezda, a Manchester United ellen és a szurkolók meleg fogadtatására Milanellóban a bergamói utazás előtt. Biztos vagyok abban, hogy szurkolóinkkal a San Siróban nem kellett volna az utolsó fordulóig várni, hogy eldőljön a BL-kvalifikációnk.”

“Öt cserelehetőség? Helyes döntés megtartani, mivel 23 játékos van a keretben és az nem jó, ha 8-9 futballista kívülállónak érzi magát.”