A Barca szegénysége nagyon sokba kerülhet, mindkét manchesteri gigásztól igazolna a Juve – külföldi körkép

ANGLIA

Manchester United: A Leicester City 24 éves nigériai középpályása, Wilfred Ndidi a Vörös Ördögök egyik fontos kiszemeltje (Fichajes)

Liverpool: Kiemelt figyelemmel kísérik a francia Ousmane Dembelé sorsát a Barcelonánál. A 24 éves szélső – aki egyelőre térdsérülése miatt nem léphetett még pályára az idényben – szerződése a jövő nyáron lejár a katalánoknál, így januártól szabadon lehetne vele tárgyalni (Mundo Deportivo)

Chelsea: Informálisan már felvették a kapcsolatot a Real Madriddal a belga Eden Hazard esetleges visszavásárlásáról. A spanyolok ugyanakkor a Kékek 21 éves angol válogatott szélsővédőjét, Reece Jamest is elkérnék cserébe, ebbe viszont aligha menne bele a Chelsea (El Nacional)

Arsenal: Eldőlni látszik, hogy a 30 éves francia támadó, Alexandre Lacazette szabadon igazolható játékosként távozik az idény végén, nem kíván ugyanis szerződést hosszabbítani az Ágyúsokkal (Football.London)

Newcastle United: A Chelsea legendája és korábbi edzője, az egykori angol válogatott csillag, Frank Lampard lehet a tulajdonosváltáson áteső és a dúsgazdag klubok közé lépő Newcastle következő menedzsere. A 43 éves szakember kinevezésére akár napokon belül sor kerülhet. A Telegraph úgy tudja, hogy Lampardon kívül Brendan Rodgers, Steven Gerrard, Lucien Favre-t, sőt, még Zinédine Zidane neve is a “kalapban” lehet, de az ő érkezésükre kisebb az esély.

Angol válogatott: Hamarosan meghosszabbíthatja Gareth Southgate szövetségi kapitány szerződését a Angol Labdarúgó Szövetség (FA). A vb-4. és Eb-ezüstérmes tréner jelenlegi megállapodása a 2022-es világbajnokság végéig szól. Kérdés azonban, hogy a klubcsapatnál legutóbb 2009-ben dolgozó, 51 éves szakember maradna-e a katari torna után is a válogatottnál (Sky Sports)

SPANYOLORSZÁG

Atlético Madrid: Az Inter 24 éves Eb-győztes középpályását, Nicolo Barellát szemelték ki maguknak a Matracosok. Az olasz bajnok viszont ragaszkodik alapembere megtartásához, ráadásul 2024-ig él a szerződése Milánóban, így nem ígérkezik olcsónak a megszerzése (Calciomercato)

Barcelona: Könnyen elképzelhető, hogy a klub két legnagyobb tehetségével, Ansu Fatival és Pedrivel sem tudnak majd szerződést hosszabbítani. A fiatal támadók ugyanis tálentumuknak megfelelő javadalmazást szeretnének kapni, ezt viszont a Barca jelenlegi reszketeg anyagi helyzete nem teszi lehetővé. Pedri iránt közben a Bayern München érdeklődik, míg Fatinak a Premier League-ből vannak kérői (Goal) A katalánok kapust keresnek, aki hosszú távon átvehetné majd a német Marc-Andre ter Stegen helyét. Egyik fő kiszemeltjük a Granada 22 éves portugál hálóőre, Luis Maximiano – írja a Mundo Deportivo.

Real Madrid: A Tottenham 24 éves francia középpályása, Tanguy Ndombele a jövő nyártól a Real Madridnál folytathatja pályafutását (Defensa Central)

Real Betis: 2017 után újra a sevillai klubnál játszhat a Real Madrid 25 éves középpályása, Dani Ceballos, aki mellőzött játékosnak számít a fővárosban (Estadio Deportivo)

OLASZORSZÁG

Juventus: Megkezdték a tapogatozó tárgyalásokat a Manchester United 24 éves holland középpályása, Donny van de Beek ügynökével. A játékos elégedetlen az angliai helyzetével, a torinóiak pedig már akár januárban leigazolnák (La Stampa / Football Italia) Januárban kölcsönvehetik a Manchester City 27 éves portugál támadó középpályását, Bernardo Silvát (Calciomercato)

Internazionale: A milánóiak is lecsapnának a Napoli 30 éves Eb-győztes olasz támadójára, Lorenzo Insignére, akinek jelen állás szerint lejár a szerződése a szezon végén (Gazzetta dello Sport) Ugyancsak megszereznék a Borussia Mönchengladbach 27 éves német válogatott védőjét, Matthias Gintert – fizetni érte sem kellene a jövő nyáron, ha nem hosszabbít klubjával (Calciomercato)

AC Milan:

Venezia: A Serie A újoncánál folytatja pályafutását a 96-szoros argentin válogatott kapus, Sergio Romero, aki legutóbb, nyárig a Manchester United (csere)hálóőre volt, de azóta nem volt csapata a 34 éves játékosnak.

NÉMETORSZÁG

Hertha: “Miért nem találja a kezdőcsapatát Dárdai Pál?” – sokatmondó kimutatás a Hertha idényéről

December elsejei hatállyal távozik posztjáról Carsten Schmidt, a német labdarúgó Bundesligában szereplő Hertha BSC ügyvezetője. Dárdai Pál vezetőedző csapata egyelőre nem kommentálta a sajtóértesülést. A Tagesspiegel arról számolt be, hogy a keddi edzés előtt jelentették be Schmidt távozását személyes okokra hivatkozva. Schmidt a hírek szerint szeretne visszatérni Münchenbe, ahol korábban a Sky televíziós csatorna vezetőjeként dolgozott.

A Hertha rosszul kezdte a szezont, az első három mérkőzésen nem szerzett pontot, majd kétszer nyert, ám az utóbbi két fordulóban ismét kikapott. A húsz kapott gólja a legrosszabb a Bundesligában. Hét fordulót követően Dárdai együttese a 14. helyen áll, és két pont választja el az osztályozós helytől, illetve a kiesőzónától. (MTI)

Mainz: Szalai Ádám térdműtétje után újra edzésbe állt – hivatalos

Német válogatott: A futballisták szerint jó úton jár, de még sok a tennivalója a német válogatottnak, amely elsőként jutott ki a selejtezőből a 2022-es, katari világbajnokságra. A Nationalelf hétfőn 4-0-ra nyert Észak-Macedónia vendégeként, és csoportjában a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül már biztosan a továbbjutást érő első helyen végez, miután Örményország kikapott Romániában. A németek kulcsemberei közül Leon Goretzka és Kai Havertz is azt emelte ki, hogy sok munka vár még rájuk a vb-ig. Goretzka szerint egyelőre nem szabad túl távolra tekinteniük, különösképpen azért nem, mert még a szkopjei találkozón is sok olyan dolog volt, amiben javulniuk kell.

“Megvan bennünk a kellő minőség, de csapatként fejlődnünk kell, amihez a rendelkezésre álló összes közös edzésünket is ki kell használnunk. Jó úton járunk, de még bőven akad tennivalónk” – mondta a Bayern München középpályása.

A Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-t erősítő Havertz – aki hétfőn a németek első gólját szerezte – hozzátette: legutóbbi meccseiken megmutatták, hogy válogatottjuk milyen szintet képvisel. „A számunkra csalódást jelentő Európa-bajnokságot követően szerettük volna minél gyorsabban megszerezni a vb-kvalifikációt. Ez a győzelmi sorozat nagy önbizalmat ad nekünk, de még hosszú út áll előttünk” – nyilatkozta. Kiemelte: a német válogatottnál mindig a trófeák megszerzésében gondolkodnak, nincs ez másként a katari vb-t illetően sem, de addig még nagyon sok munka vár rájuk, és a hátralévő időt kihasználva igyekeznek alaposan felkészülni.

A németek vb-címvédőként érkeztek a 2018-as, oroszországi világbajnokságra, ahol még a csoportból sem jutottak tovább, az idei kontinensbajnokságon pedig társrendezőként már a nyolcaddöntőben búcsúztak. A csapatot akkor irányító Joachim Löw az Eb után távozott, a helyére lépő Hansi Flick eddigi öt tétmeccséből ötöt nyert meg – beállítva elődje rekordját -, 18-1-es gólkülönbség mellett. Flick elégedett volt a hétfői hozzáállással, és tökéletesnek nevezte, hogy győzelmük egyben továbbjutást is jelentett. Kiemelte: a kicsit hektikus, gól nélküli első félidőben hiányzott belőlük egy kis pontosság, de dicséretes, hogy ennek ellenére meg tudták tartani a lendületüket, és végül győztek.

Havertz találatát londoni klubtársa, Timo Werner duplája követte, míg negyedik góljuk a csereként pályára lépő 18 éves Jamal Musiala érdeme, aki először talált be a válogatottban. Wernert a közelmúltban sok kritika érte a szurkolók, valamint a sportsajtó részéről, hogy topszinten – úgy a Chelsea-nél, mint a német válogatottban – nem képes kulcsemberré válni. A támadó a nemzeti együttes legutóbbi öt meccsén viszont ötször volt eredményes, és csak a románok ellen nem talált a kapuba.

Werner kiemelte: nagy szüksége van a feltétlen bizalomra, amelyet százszázalékosan megkap Flicktől, ő pedig megpróbálja ezt meghálálni. Hozzátette: ha két napnál többet gondolna az őt ért kritikákra, akkor Szkopjéban nem így teljesített volna. (MTI)

VILÁGFOCI

PSG: Elégedetlenségének és önkritikájának adott hangot Georginio Wijnaldum, a Paris Saint-Germain középpályása, aki a nyáron igazolt Franciaországba. A holland játékos a Liverpooltól érkezett szabadon igazolhatóként a PSG – a hírek szerint a Barcelona ajánlatára nemet mondva. Az idényt nem túl jó formában nyitó Wijnaldum ebben eddig összesen 11 tétmérkőzésen lépett pályára, de gólja és gólpassza sincs még. “Nem mondhatom, hogy teljesen boldog vagyok, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt szerettem volna. Az elmúlt években mindig sokat játszottam, jó erőben voltam és jól is ment a futball. Most viszont más a helyzet és ehhez hozzá kell szoknom, meg kell tanulnom kezelni a helyzetet. Egy harcos vagyok, keményem kell dolgoznom azért, hogy változzon a helyzet” – mondta a 30 éves játékos (Goal)

Közben egy másik nyári sztárigazolás, a 35 éves Sergio Ramos pénteken, az Angers elleni bajnokin végre bemutatkozhat új csapatában. A világ- és Európa-bajnok Real Madrid-ikon – aki 180-szor viselhette a spanyol válogatott mezét – eddig sérülése és fizikai állapota miatt hiányzott a párizsiaktól.

Belgium: Roberto Martínez szövetségi kapitány továbbra is élvezi a Belga Labdarúgó Szövetség (RBFA) feltétlen támogatását. Peter Bossaert, a szervezet ügyvezetője azt követően nyilvánított véleményt a szakemberrel kapcsolatban a La Derniere Heure napilapnak, hogy a 2018-ban világbajnoki bronzérmes, a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján első együttes Martínez irányításával két vereséggel az utolsó helyen végzett múlt héten a Nemzetek Ligája olaszországi négyes döntőjében.

A sportvezető különösen a franciák elleni elődöntő második félidejében nyújtott teljesítményt emelte ki, amely találkozón úgy kaptak ki 3-2-re, hogy a szünetben még kétgólos előnyük volt. “A történtek ellenére Roberto még mindig a legmegfelelőbb ember erre a feladatra. Továbbra is száz százalékban támogatjuk őt” – utalt Martínezre és a szövetségi kapitányi posztra Bossaert. Hozzátette: a franciák elleni meccs tanulságait le kell szűrniük, mert ott az első félidőben a legjobb, a második felvonásban viszont a legrosszabb arcukat mutatták.

“Kikérem majd néhány ember tanácsát, de semmiféle bizottságot nem hozok létre emiatt. És azt sem szeretném, ha túl sok ember formálna véleményt” – mondta. Bossaert kifejtette: a franciák elleni mérkőzés után a harmadik helyért lejátszott helyosztó összecsapáson megmutatták a karakterüket. Utóbbit Belgium nyílt csatában, 2-1-re veszítette el az olaszokkal szemben úgy, hogy háromszor a kapufát találta el.

Belgium – amely az egyik favoritként a negyeddöntőben búcsúzott a nyári Európa-bajnokságon – hat mérkőzésen szerzett 16 pontjával az első helyen áll csoportjában a jövő évi labdarúgó-világbajnokság európai selejtező-sorozatában, és legközelebb Észtországban vendégeskedik november 13-án.

Martínez szerződése a katari torna végéig szól – amelynek rendhagyó az időpontja, hiszen november 21-től december 18-ig tart -, a neve viszont a közelmúltban felmerült az FC Barcelonánál, Ronald Koeman vezetőedző utódjelöltjeként. A holland szakember erős hullámvölgyben van a katalánokkal, a nemzetközi sportsajtó már egy hónapja napi szinten ír várható közeli menesztéséről. Első számú utódjának a klublegenda Xavi Hernándezt tartják, a következő potenciális jelölt viszont már Martínez lenne. (MTI)