A Fradi-védő Csercseszovról: „Aki nem fog beállni a sorba, annak meg vannak számlálva a napjai”

Sztanyiszlav Csercseszov még decemberben vette át a Ferencváros irányítását, az edzővel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, valamint a válogatott 2022-es évéről a Fradi védője, Botka Endre adott interjút a Digi Sportnak.

– Azt vettük észre az első naptól kezdve, hogy megkérdőjelezhetetlen az, hogy az ő edzésein fegyelem és szigor legyen, de ennek ellenére próbálja belecsempészni a vicceket is az edzésbe, de azért mindenki tudja, hol a határ. Fegyelemre nagyon hasonló Rebrov és Csercseszov munkája – kezdte a 17-szeres válogatott labdarúgó. – Mindketten odafigyelnek a taktikára, emellett ami még szembetűnő volt, hogy Csercseszov érkezésével érkezett egy olyan plusz fegyelem, ami az edzéseken is észrevehető, ez pedig elengedhetetlen. 

A 27 éves játékos kitért arra is, hogyan sikerült alkalmazkodnia a csapatnak a szigorúnak titulált orosz kapitányról.

– Aki akadémián nőtt fel, annak ez nem új, hiszen akkor is teljes fegyelem volt és mindenki csak a feladatára koncentrál. Most is ugyanez van. Vannak olyan játékosok, akiknek ez jobban fekszik, valakinek kevésbé.

Egyelőre azt látom, hogy mindenki beállt a sorba és nagyon bízom benne, hogy így is fog maradni. Aki viszont nem fog beállni a sorba, annak meg vannak számlálva a napjai.

Botka nemcsak Szergej Rebrovval, hanem Peter Stögerrel is párhuzamba állította Csercseszovot. Stögerrel kapcsolatban gyakran felmerült az a kritika, hogy nem elég határozott a zöld-fehérek öltözőjében.

– Szomorú, hogy arról kell beszélnünk, hogy ha egy edző nem elég keménykezű, akkor már nincs is fegyelem. Sajnos ezzel a játékosok néha visszaélnek, mint ahogyan ez meg is történt, a mostani keretünk sajnos ilyen. A vezetőknek maximálisan igazuk volt abban, hogy most kell egy olyan edző, aki ezt megfogja – folytatta a védő, majd kitért a DAC elleni vereségre és az NB I-es folytatásra is. – Amit Csercseszov nagyon-nagyon nem szeret, az a vereség. Abból a meccsből azért nehéz kiindulni, mert mindkét kapott gól szerencsétlenül esett, megpattanó lövés volt. Sokan koronavírusból tértek vissza, az ő erőnlétük nem biztos, hogy a legjobb volt. Jó visszajelzés volt mindenkinek, hogy azért van még min javítani, a héten pedig már bizonyítani kell. Két nehezebb mérkőzéssel kezdünk az NB I-ben, de ez olyan szempontból segíthet a csapatnak, hogy mindenki maximálisan fókuszált lesz. Itt már nem lesz idő javítani, a száz százalékot kell hozni, bármi is legyen. 

Hozzátette, a taktikában is érez változást, még nagyobb hangsúlyt fektetnek a pontrúgásokra védekezésben és támadásban is, és újra elkezdték azt, hogy minden egyes csapatrész külön legyakorolja azt, amit kell és próbálják minél jobban összehangolni ezt.

Az interjú végén szó esett a magyar válogatott soron következő mérkőzéseiről, elsősorban a júniusi Nemzetek Ligája találkozókról.

– Nagyon összeforrt a csapat, rendszeresen beszélünk és bízom benne hogy hasonló felfogásban játszunk majd idén, mint eddig, nem gondolom, hogy hátrány lenne ez a pár hónapos kihagyás. Addig is mindenki szeretne fejlődni és a lehető legjobb formában érkezni a júniusi NL-meccsekre. A topcsapatok ellen valamiért mindig jobb teljesítményre voltunk képesek, reméljük ez így is marad – zárta Botka, aki ebben a szezonban 18 mérkőzésen lépett pályára zöld-fehérben.

Sajtóhír: Ha beválik a Vidi új igazolása, klubrekordért szerződtethetik – a kölcsönért is fizettek