Vignjevic: „Marco Rossival nagyjából egálban vagyunk” – ezért jó előjel, hogy a Honvéd a Fradival játszik az MK-negyeddöntőben

A Honvéd újdonsült vezetőedzője, Nebojsa Vignjevic az M4-nek beszélt a kinevezéséről, Marco Rossiról, valamint arról, miért döntött az edzői karrier mellett.

Már a játékos-pályafutásom végén felmerült bennem, hogy az edzői pályát választom és a korábbi mentoraim azt mondták, hogy szerintük tehetséges lennék. Abban biztos voltam, hogy közel szeretnék maradni a labdarúgáshoz, ezért természetesen először természetesen először fiatalokkal kezdtem foglalkozni, utána másodedzőként és utánpótlásedzőként dolgoztam, és tizenöt éve vagyok vezetőedző – kezdte az 53 éves szerb szakember.

Amikor először megérkeztem Magyarországra, azonnal beleszerettem a közegbe. Éreztem, hogy itt megmutathatom magam és elérhetek valami komolyat. Itt az emberek elismerik a munkád, ha jól végzed a dolgod, én pedig fejlődni akartam és megmutatni, mire vagyok képes.

Vignjevic 2013 őszén lett az Újpest vezetőedzője, így több, mint hét évig dolgozott a magyar élvonal közegében. Az interjúban visszaemlékezett a Marco Rossival vívott nagy csatákról is.

A Honvéd ellen mindig nehéz volt játszani, különösen akkor, amikor Marco Rossi ellen kellett meccselnem. Mindkét csapatnak jó karaktere volt és sosem adta fel. Lanzafame, Kamber, Lovric, ezekkel a srácokkal mindig meggyűlt a bajunk, komoly csaták voltak. Elismerem, amikor a Honvéd nyert, jobbak vagy éppen szerencsésebbek voltak azon a napon, de azt hiszem Marco Rossival nagyjából egálban vagyunk.

A Kispest jelenleg a bajnokság nyolcadik helyén áll, 20 meccsen 23 pontot gyűjtve. A frissen kinevezett tréner természetesen szeretné, ha előrébb tudnának kerülni a tabellán.

– A Honvédnál megvan a koncepcióm, hogy mit szeretnék megvalósítani, a klub ebben támogat és minden lehetőséget biztosít a számomra. Jelenleg nem vagyunk a legjobb helyzetben, de azt gondolom, hogy a jövőben sok mindenben tudunk fejlődni. Az első benyomásom az, hogy sokkal több minden van ezekben a játékosokban, mint amit a tabellán elfoglalt helyezés mutat. A legfontosabb feladatom az volt, hogy előcsaljam belőlük a harcost, hisz fel kellett állniuk a padlóról. 

A tréner a lila-fehér újpestieket 258 mérkőzésen vezette, kétszer nyert Magyar Kupát, egyszer Szuperkupát, valamint egy bajnoki bronzérmet is szerzett a gárdával.

– Korábban felismertem, hogy a bajnoki címért nem lehetünk versenyben, így azt találtam ki, hogy koncentráljunk inkább a kupára. Kétszer is megnyertük, egyszer pedig a döntőben maradtunk alul. Érdekes helyzet, ez az első szezonom a Honvédnál és a Ferencváros ellen játszunk a negyeddöntőben, akárcsak az első újpesti idényemben. Akkor megnyertük a kupát a végén, talán a történelem megismétli önmagát.

Továbbá Vignjevic szeretné, ha a Honvéd – az eredményesség mellett – saját futballstílust is a magáénak tudhatna.

– A cél, hogy mindig megnyerjük a soron következő meccset és ezt szép játékkal tegyük. Agresszívnak és olyan csapatnak kell lennünk, amely dominálja a játékot. Ez nem azt jelenti, hogy mindig nyerni fogunk, de fontos, hogy legyen elképzelésünk és kézben tartsuk a mérkőzéseket. Ez a nagyobb csapatok ellen is érvényes, szép focit kell játszani. sokat gyakorlunk az edzéseken, de a legfontosabb, hogy a játékosok elhiggyék, hogy nem létezik lehetetlen. Először is azt szeretném, hogy a csapatomnak legyen karaktere, így a jövőben mindenki lássa majd a pályán, hogy a Honvéd milyen stílusban játszik és milyen játékot képvisel.

Az interjú végén a kispestiek menedzsere elmondta, hogy biztos abban, hogy jó játék esetén a szurkolók mögöttük állnak majd és fantasztikus hangulatot varázsolnak.

Soha nem került még ilyen össztűz alá Szalai Attila: “Eladnám, amint lehet!”