Orosz tulajdonosa miatt csődbe mehet a Chelsea, a Liverpool gigafizetéssel csábítja a Real-sztárt – külföldi körkép

ANGLIA

Premier League: A Southampton odahaza 2-0-ra legyőzte a sereghajtó Norwich Cityt az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén. A hazaiak Ché Adams góljával a 36. percben szereztek vezetést, sikerük aztán Oriol Romeu 88. percben született találatával vált biztossá.

Premier League, 27. forduló:

Southampton-Norwich City 2-0 (Adams 36., Romeu 88.)

A meccs összefoglalója

Chelsea: Miközben egyre nagyobb a nyomás, hogy megbüntessék az orosz oligarchákat Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában kirobbantott háborúja miatt, Roman Abramovicsnak van egy több milliárd dolláros biztosítéka arra az esetre, ha az Egyesült Királyság rászállna a vagyonára: a Chelsea FC – írja a Forbes. A klubot, amelyet Abramovics 2003-ban mintegy 190 millió dollárért vásárolt és a 2021-es Bajnokok Ligája-győztesévé épített, a Forbes tavaly 3,2 milliárd dollárra értékelte. Az orosz milliárdos pedig többségi tulajdonosként a szankcióbiztosításának köszönhetően közel 2 milliárd eurós kölcsönt igényelhet vissza a klubtól, ha a britek úgy döntenek, hogy elüldözik őt a Chelsea éléről.

Kieran Maguire, a Liverpooli Egyetem futballfinanszírozási előadója szerint ez nem kevés befolyást biztosít Abramovicsnak az Egyesült Királyságban, attól függően, hogy milyen mélyre nyúlnak a szankciók. A Chelsea-szurkolók számára a legrosszabb forgatókönyv is terítékre kerülhet. “Ha vissza akarja kapni a saját pénzét, akkor lehívhatja a kölcsönét a Chelsea-től. Ez azt jelentené, hogy a Chelsea tönkremegy” – mondta Maguire, aki szerint Abramovics gyakorlatilag azzal érvelhetne, hogy a vagyona befagyasztva, szüksége van a pénzre, és akkor a Lőw Zsolt asszisztensedzőt is foglalkoztató klub megszűnik. (Forbes)

Arsenal: Az Arsenal újabb ajánlatot tett a Real Sociedad támadójáért, Alexander Isakért. Mikel Arteta nagyon szeretné a 22 éves játékost az Emirates Stadionba hozni a nyáron, miután a januári üzletet nem sikerült megkötni. Isak szerződésében 80 millió eurós kivásárlási záradék szerepel, de az Arsenal igyekszik majd egy alacsonyabb árat kialkudni. (SPORT)

Manchester United: A Manchester United felélénkíti a Chelsea védője, Antonio Rüdiger utáni érdeklődését. Rüdiger jelenlegi szerződésének utolsó négy hónapját tölti a Chelsea-nél és egy ideje már nagy európai klubok érdeklődését is felkeltette. A United így ingyen csapna le a rivális Chelsea 28 éves német hátvédjére, akiért Ralf Rangnick állítólag rajong. (Mirror)

Szobrot kapott a korábbi vezetőedző Sir Alex Ferguson a skót Aberdeen labdarúgócsapatának stadionjánál. A 80 éves skót tréner tiszteletére állított, bronzból készült alkotást pénteken leplezték le. Az ünnepségen a szakember mellett a klub korábbi kiválóságai is részt vettek a BBC beszámolója szerint. Ferguson “fantasztikus megtiszteltetésnek” nevezte, hogy immáron második egykori munkahelyén kapott szobrot: a Manchester Unitednél épp tíz éve, 2012-ben avatták fel a róla készült művet. A pénteki ünnepség után a skót edző marad hazájában és ott lesz volt csapata szombati, Dundee United elleni bajnoki összecsapásán is a Pittodrie Stadionban. Ennek hírére az Aberdeennél mind a 20 866 jegyet eladták a találkozóra. Ferguson 36 évesen, 1978 júniusában lett a klub vezetőedzője, amellyel bajnokságot háromszor, Skót Kupát négyszer, Ligakupát pedig egyszer nyert, míg a Kupagyőztesek Európa Kupájában 1983-ban, Göteborgban a Real Madrid legyőzésével ért fel a csúcsra. A szakember 1986-ban lett a Manchester United menedzsere, az angol csapattal a többi között két Bajnokok Ligáját és 13 bajnoki címet szerzett 2013-as visszavonulásáig. (MTI)

Tottenham: Amennyiben Antonio Conte távozik a Spurstől, Harry Kane kérvényezni fogja a klub vezetőit, hogy őt is tegyék átadólistára. Az angol válogatott támadót a múlt nyáron erősen szóba hozták a Manchester Cityvel, de akkor nem jött össze ez a transzfer. (Express Sport)

Everton: Új sportigazgatót neveztek ki Kevin Thelwell személyében, aki az elmúlt két évben az amerikai New York RB-nél, előtte pedig négy éven keresztül a Wolvesnál dolgozott ugyanebben a munkakörben.

Brentford: A Brentford szombati, Newcastle United elleni bajnoki mérkőzésén visszatér a labdarúgópályára Christian Eriksen. Thomas Frank, a csapat vezetőedzője számolt be erről pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: mindenki számára nagy napnak ígérkezik ez, de főleg a dán középpályásnak és családjának lesz minden bizonnyal különleges élmény, amikor kisétál majd a pályára. “Mindenkinek, aki érintett a labdarúgásban, és látta, mi történt, ez egy újabb emlékeztető arról, milyen kivételezett helyzetben vagyunk, hogy azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Minden pillanatot meg kell becsülnünk az életben” – tette hozzá Frank. A 30 éves Eriksen január végén ingyen szerződött az Internazionalétól Angliába azt követően, hogy a tavaly nyári, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon június 12-én, a Finnország ellen játszott koppenhágai csoportmérkőzés első félidejének végén összeesett a gyepen. Csapattársainak, valamint az orvosi stáb gyors beavatkozásának köszönhetően meg tudták menteni az életét: a dán játékost defibrillátorral élesztették újra, az életmentő beavatkozás után pedig kórházba szállították, ahol hat napot töltött, szívritmusszabályozót kapott, majd hazatért. (MTI)

SPANYOLORSZÁG

La Liga: Az utolsó helyezett Levante házigazdaként 3-0-ra nyert az Elche ellen a spanyol labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén. A valenciai csapat harmadszor győzött a La Liga mostani idényében, az elmúlt három meccsén pedig hét pontot szerzett.

La Liga, 26. forduló:

Levante-Elche 3-0 (Morales 37., De Frutos 67., Melero 90.)
Kiállítva: Gumbau 73. – Elche

A meccs összefoglalója

Real Madrid: A Liverpool állítólag egy olyan jövedelmező szerződési ajánlatot tett Marco Asensiónak, amellyel megdupláznák a Real Madridnál keresett fizetését, ami jelenleg nagyjából éves szinten 6 millió fontnak felel meg. Állítólag az Arsenal is érdeklődik a spanyol válogatott játékos iránt, aki egyelőre mérlegeli a lehetőségeit. (Superdeporte)

OLASZORSZÁG

Serie A: A listavezető AC Milan hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az Udinesével az olasz labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának pénteki nyitómeccsén. A milánói együttesből a portugál Rafael Leao a 22. percben volt eredményes, de a 66. percben a csereként beállt Destiny Udogie egyenlíteni tudott. Az Udinese a megszerzett ponttal a 16.-ról a 14. helyre jött előre a tabellán. A Milan öt mérkőzés óta veretlen, de ezeken harmadszor játszott döntetlent – előzőleg a sereghajtó Salernitánával -, így nem tudta jelentősen növelni az előnyét a tabella élén.

Serie A, 27. forduló:

AC Milan-Udinese 1-1 (Leao 29., ill. Udogie 66.)
Genoa-Inter 0-0

Az AC Milan-Udinese összefoglalója

A szokásosnál korábban, augusztus 14-én kezdődik az olasz labdarúgó-bajnokság következő idénye. A Serie A-ban azért kellett előrehozni a rajtot, mert idén rendhagyó időpontban, novemberben és decemberben rendezik Katarban a világbajnokságot. A húsz élvonalbeli klub képviselőjének részvételével megtartott pénteki ligaülésen arról is döntöttek, hogy a vb ideje alatt az olasz csapatok az Egyesült Államokban felkészülési tornán vesznek részt. Egyelőre nem biztos, hogy az olasz válogatott ott lesz Katarban, ugyanis a pótselejtezőn előbb Észak-Macedóniát, majd Törökországot vagy Portugáliát kellene legyőznie a kijutáshoz. A pénteki ülésen arról is határoztak, hogy az Olasz Kupa következő idénye előtt eltörlik az idegenben szerzett gólok szabályát, amit az európai szövetség már a mostani szezon előtt megszűntetett. (MTI)

Juventus: Öt klub is tárgyalásokat folytat Paulo Dybala szerződtetéséről, miután a nyáron lejár a kontraktusa a Juventusnál. A Manchester United, a Chelsea, az Arsenal, a Manchester City és a Tottenham is szeretné megszerezni az argentin csatárt szabadon igazolhatóként. (90min)

Napoli: A Real Madrid reméli, hogy a nyáron sikerül üzletet kötnie a Napoli középpályásáért, Fabian Ruizért. A 25 éves játékos a Real Betis akadémiáján kezdte pályafutását, most pedig arról tájékoztatta a nápolyiak vezetőit, hogy szeretne visszatérni Spanyolországba. Ruiz esetében megakadtak a tárgyalások a Napolinál a szerződésének meghosszabbításáról, ezért a madridiak a szezon végén megpróbálják őt a Santiago Bernabeuba csábítani. (Nicolo Schira)

A Newcastle vezeti a versenyfutást a Premier League-rivális Manchester United előtt a Napoli támadójáért, Victor Osimhenért. A nigériai válogatott játékos az elmúlt idényben felkapott átigazolási célpont lett és a Real Madrid figyelmét is felkeltette. (Area Napoli)

NÉMETORSZÁG

Bundesliga: A kiesőhelyen álló VfB Stuttgart 2-1-re kikapott a Hoffenheim otthonában a német labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén. Az 58. percben a vendégek szerezték meg a vezetést, ám a hazaiak osztrák középpályása, Christoph Baumgartner a 85. és a 90. percben is betalált, ezzel győzött a Hoffenheim.

Bundesliga, 24. forduló:

Hoffenheim-VfB Stuttgart 2-1 (Baumgartner 85., 90., ill. Endo 58.)

A meccs összefoglalója

RB Leipzig: Az észak-londoni rivális Arsenal és a Tottenham készen áll arra, hogy a Barcelonával rivalizáljon a Lipcse balhátvédjéért, Angelinóért folytatott versenyfutásban. A 25 éves játékos lenyűgöző teljesítményt nyújtott, mióta 2020-ban elhagyta a Manchester Cityt, de hamarosan visszavihetik a Premier League-be. (Calciomercato)

FRANCIAORSZÁG

Lille: Két Premier League klub, az Arsenal és a Newcastle is szerződtetni akarja Jonathan Davidet, a Lille 22 éves támadóját. A kanadai sztár ebben az idényben 25 bajnokin 12 gólt szerzett. (The Mirror)

PSG: Mauricio Pochettino elutasította a Manchester United közeledését, mivel a Real Madrid ajánlatára vár. Az argentin menedzser jelenleg a PSG-t irányítja és eddig a United egyik fő célpontjának számított, de a Vörös Ördögöknek most máshol kell keresniük új állandó trénert. (Sport)

Elvették az oroszoktól a BL-döntőt, meg is van az új rendező – hivatalos

VILÁGFOCI

Brazília: A novemberben és decemberben Katarban sorra kerülő világbajnokság után Adenor Leonardo Bacchi – sportági becenevén Tite – távozik a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A 60 éves tréner ezt egy pénteki televíziós interjúban jelentette be. Tite 2016 nyara óta irányítja a brazil nemzeti együttest, amellyel mostanáig hetven tétmérkőzésen 51 győzelem és 14 döntetlen mellett mindössze ötször kapott ki, és amelyet a 2018-as oroszországi világbajnokságon a negyeddöntőig vezetett. A tréner legnagyobb sikereként 2019-ben hazai pályán megnyerte a válogatottal a Copa Américát. Az ötszörös vb-aranyérmes brazil válogatott tavaly novemberben biztosította kijutását az idei tornára. (MTI)

Bombatámadás érte a csapat buszát, kis híján megvakult az egyik játékos – fotók

EL-sorsolás: Orosz csapattal kellene játszaniuk Szoboszlaiéknak, a Barca kötelező feladata – íme, a párosítások

EKL-sorsolás: Szalai Ádámék francia, Holenderék holland csapatot kaptak – megvannak a párosítások