UEFA: Lendületben a német csapatok

UEFA: Lendületben a német csapatok

Pazarul folytatták a nemzetközi szereplést a német csapatok. Ezen a héten mind a 6 talpon álló német együttes győzni tudott.

Pazarul folytatták a nemzetközi szereplést a német csapatok. Ezen a héten mind a 6 talpon álló német együttes győzni tudott.

A Bayern 7-1-es római győzelme csak alaphangja volt egy makulátlan hétnek a Bundesliga csapatai számára. A bajorok 9 pontjukkal, 9-1-es gólkülönbségükkel magabiztosan vezetik csoportjukat. Még ugyanezen az estén a Schalke örülhetett győzelemnek. Di Matteo alakulata egy utolsó pillanatban egy kétes tizenegyesből, de megszerezte első idei győzelmét a BL-ben. A G-csoportban a Chelsea várhatóan nehéz falat lesz nekik, de a csoportkör felénél remek helyzetből várhatják a folytatást.

A bajnokságban bukdácsoló Dortmund egyelőre megállíthatatlan a BL-ben: Reusék a Galatasaray-t verték 4-0-ra Isztambulban, karnyújtásnyira a továbbjutásuk. ertékes győzelmet aratott a Leverkusen is, mely a Zenitet gyűrte le otthont. A gyógyszergyáriak egyelőre vezetik négyesüket, de várhatóan ez lesz majd az egyik legkiegyenlítettebb csoport. A Monaco és a Zenit is odaérhet még az első helyre, de az 1 pontos Benfica is képes lehet befolyásolni az eseményeket.

Az Európa-Ligában a Mainz már az első körben elbúcsúzott. A másik két német csapatban azonban láthatunk fantáziát. A Wolfsburg a Krasnodar otthonában győzött 3-1-re, s lépett fel a csoport második helyére. Kiélezett küzdelem várható a továbbjutásért az Everton és a Lille ellenében. Megszerezte első idei győzelmét a Mönchengladbach is. A Csikók 4-0-ra nyertek az Apollon Limasszol ellen. Egyelőre csoportjuk második helyén állnak, minden bizodalom meglehet a továbbjutásukban.

A remek eredményeknek köszönhetően a Bundesliga az UEFA ötéves rangsorában is megerősítette helyét. Ebben az évben egyelőre ők gyűjtötték a legtöbb pontot. Az ötéves listán már közvetlenül ostromolják az angolokat, s ha idén nem is, jövőre már jó eséllyel be is előzik őket.

Ami a klubcsapatokat illeti, egyelőre még ki kell várnunk, hogyan változnak a kiemelési szabályok. Amennyiben az UEFA illetékes szerve elfogadja, akkor a következő szezontól már csak uralkodó bajnokok (és a BL-címvédő) lehetnek az első kalapban. Így például amennyiben a Bayern nem nyeri meg a Bundesligát, akkor csak a második kalapban kap majd helyet.

Ez nem érinti jól a Schalke (8.) Dortmund (12.) kettőst. Egyelőre még csak a tabella második felében tanyáznak, ám ha így folytatják nemzetközi szereplésüket, akkor a jelenlegi szabályok szerint következő szezonban akár már első kalaposak is lehetnének. Míg a Leverkusen (18.) a második kalapban kaphatna helyet. Kiemelendő a két Európa-Ligás csapat helye: a Mönchengladbach a 70., a Wolfsburg pedig a 100. helyen tanyázik. Nekik alaposan gyűjtögetniük kéne a pontokat idén ahhoz, hogy egy esetleges BL-szereplés esetén ne a negyedik kalapból sorsolják őket. Persze, ha valamelyikük megnyerné a Bundesligát, akkor a pedzegetett új szabályokkal nyomban első kalapban találnák magukat…

A cikk olvasása az fcbayernmunchen.hu weboldalon.