Katinkának egy ellenfele van: Katinka

Hosszú Katinka rekordjaira egyedül saját maga veszélyes: a Világkupa-sorozat pekingi állomásának második napján egy újabb egyéni csúcsot állított be, 2012-ben 39 egyéni elsőséget gyűjtött egy Vk-szezonban – ezt a mennyiséget már most teljesítette, azaz Tokióban minden valószínűség szerint megint felállít egy rekordot. A Gyurta-testvérek is remekeltek, Dániel és Gergely egy-egy aranyérmet szerzett.

Hosszú Katinka egy ,,csendesebb”, 7 aranyérmet hozó állomást zárt Pekingben – idén már sikerült 10-szer is nyernie a kétnapos viadalon, még Hongkongban -, ám így sem múlt el rekorddöntés nélkül a hétvége. Katinka eddig 39 egyéni aranyéremmel tartotta az első helyet az egy szezonban gyűjtött elsőségek örökranglistáján – nos, ezt most beállította, azaz öt állomáson sikerült annyi érmet szereznie, mint a csúcsot hozó 2012-es idényben nyolc viadalon, azaz készülőben egy újabb Vk-rekord, hiszen még két verseny hátravan.

Katinka ezúttal 400 vegyesen (4:25.66), 100 háton (56.23) és 100 vegyesen (58.11) győzött, utóbbi ideje 966 pontot ér, továbbá a maximális bónuszpontot, a FINA-ponttáblázat szerint ugyanis ennél értékesebb időt senkinek sem sikerült úsznia a női mezőnyben. Hogy azért a csúcsformától még messze jár (plusz, ne feledjük, betegeskedett a nagy utazást megelőző héten), arról a 200 pillangó (4. hely, 2:06.14), a 400 gyors (7. hely, 4:11.87) és az 50 pillangó (8., 27.51) tanúskodik, bár az egyértelmű, hogy utóbbi két számban csupán az edzés volt a tét. A versenynap ,,közepén” rendezett 400-on nem erőltette a jobb helyezés kiharcolását, míg a pillangós sprintszám a meglehetősen jól sikerült 100 vegyest követte rövid időn belül, más ilyenkor visszalép, az Iron Ladyt azonban nem ilyen fából faragták (vasból öntötték…), azaz odaállt, és végigment a távon.

A Gyurta-testvéreknek remek napjuk volt, Gergő nagy fölénnyel és kiváló idővel söpörte be az 1500 gyorsot, ha csak 6 századdal jobbat úszik (14:38.27), most ő vezetné a világranglistát (a tavalyi, Eb-győztes eredménye – 14:30.26 – még egy picit odébb van, node igazán jól a dohai vb-n kell úszni, ugyebár). Bátyja, Dániel 100 mellen oktatta a mezőnyt (57.25), a nyomába sem érhettek – igaz, az idő megint csak nem volt annyira szuper, hogy Dani beszedje érte a két nap legjobb teljesítményéért járó bónuszpontokat, ettől függetlenül a két aranyéremmel és az egy bronzzal tartja előkelő helyezését az összetett viadal élbolyában.

A mezőny nem pihenhet: folytatás három nap múlva, Tokióban.

 

A cikk olvasása a musz.hu weboldalon.