Senánszky Petra: bumm 2! (Csúcs és irány Párizs!)

Amikor már ezt gondoltuk, hogy Monte-Carlóban Milák Kristóf remeklésével kimaxoltuk a jó híreket, akkor Senánszky Petra robbantott (nem bankot – a medencében): a nap záróeseményén, 50 gyorson 24.57-tel káprázatos országos csúcsot úszott, és nem utolsósorban teljesítette az olimpiai szintet!

Senánszky Petra 22 év uszonyos úszás – és szekérderéknyi világ- és Európa-bajnoki cím után – ebben a ciklusban all-int mondott: kizárólag a medencés 50 gyorsra koncentrált az olimpiai kvóta érdekében, az uszonyokat alig vette fel. Mindeddig úgy tűnt, nem jár közel az ígéret földjéhez, de aztán Monte-Carlóban (ha már all-in…) minden összeállt: az esti döntőben csupán az olimpiai és világbajnok Sarah Sjostrom ért be előtte, Petra második lett, de ami sokkal fontosabb, 24.57-nél állította meg az órát.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a 24.70-es, kőkemény olimpiai szinthez meg kell döntenie saját országos csúcsát, amit éppenséggel itt, Monacóban úszott bő egy éve (24.80). Nos, sprintben 23 századot faragni a valaha volt legjobb időn óriási teljesítmény – Petrának pedig ez sikerült, avagy nagyon bejött az, hogy egyike volt azoknak, akik a Mare Nostrum mindhárom állomásán indultak.

„Ez volt a terv, mert tavaly is nagyon jól sikerült a sorozat vége itt, Monacóban. Erre vártam, és sikerült! – értékelte a történteket a párizsi olimpiai csapat legújabb tagja. – Nagyon örülök neki, mert ez nem kevéssel lett jobb, mint a korábbi csúcs vagy az A-szint. Ez egy szuper idő! Büszke is vagyok rá most, meg persze az edzőmre, (Kókai) Dávidra, meg apára, a fő szponzoromra – de ebben persze sok mindenkinek a munkája benne van.”

Kókai Dávid elmondta: „Petra nagyon sokat dolgozott ezért, minden szempontból megérdemelte! Felnőtt a feladathoz, ebben a sportágban is eljutott a legmagasabb szintre. Remélem, sikerül még néhány tizedet faragni az olimpiáig, ahol nagyon fontosnak tartjuk a váltószereplést is!”

Monte-Carlóban egyébként kicsit tekernek az ötvenes számokon: ellentétben a többi távval, a délelőtti előfutamokból 16-an mentek tovább, a döntők előtt megrendezik a nyolcaddöntőt, majd este a finálé egyben negyeddöntő is – vasárnap pedig jöhet a gyorsasági torna (speed tournament), azaz az első négy elődöntőzik a finálék előtt, majd a legvégén a két legjobb még úszik egy döntőt. Petra momentán elődöntős, de ha vasárnap még egyszer kivágja a rezet, akár finálézhat is, mondjuk Sjoströmmel.

A Senánszky Petra: bumm 2! (Csúcs és irány Párizs!) bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.