Ezt a skót válogatottat kell legyőzniük Szoboszlaiéknak, hogy maradjon esély a továbbjutásra

A magyar válogatott Skóciával játssza utolsó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon, a találkozónak pedig ugyanaz a stuttgarti MHPArena ad otthont, amelynek gyepén Marco Rossi csapata szerdán 2–0-s vereséget szenvedett a németektől.

Skócia selejtezőcsoportja második helyén, Spanyolország mögött, illetve Norvégiát, Grúziát és Ciprust megelőzve jutott ki a kontinensviadalra. A skótoknak 1992, 1996 és 2020 után negyedik alkalommal sikerült a bravúr, és bár a legutóbbi tornán két mérkőzést is hazai környezetben, Glasgow-ban vívtak, végül egyetlen ponttal a csoportjuk utolsó helyén végeztek. A jelenleg a FIFA-világranglista 39. pozícióját elfoglaló skót válogatott értékét 207,5 millió euróra becsüli a Transfermarkt. (Összehasonlításképp: a magyar válogatott a 27., értéke 165,5 millió euró.) 

A magyar és a skót válogatott közös története 1938 óta íródik, ám azóta mindössze kilenc barátságos találkozót játszottak egymással a csapatok. Legutóbb 2018-ban, a budapesti Groupama Arénában találkoztunk a skótokkal, akik egy 48. percben szerzett góllal megnyerték az összecsapást. Azóta azonban nemcsak a magyar, de a skót csapat is alaposan kicserélődött. 

A skót válogatott eddig egy pontot szerzett az Európa-bajnokságon: a nyitómeccsen a németektől elszenvedett 5–1-es vereség után szerdán 1–1-es döntetlent játszottak a svájciakkal.

Szövetségi kapitány

A hatvanéves Steve Clarke több mint öt éve, 2019 májusa óta vezeti hazája válogatottját. Azóta 57 mérkőzésen ült a kispadon, ezek közül 27 skót győzelemmel, 18 vereséggel, 12 pedig döntetlennel ért véget. Szövetségi kapitányi kinevezése előtt a skót bajnokságban szereplő Kilmarnock vezetőedzője volt, de korábban irányította a Premier League-es West Bromwichot és a 2014–2015-ös szezonban az angol másodosztályban vitézkedő Readinget is. Clarke a Chelsea-szurkolók számára különösen ismerős lehet, hiszen játékosként 1987-től több mint tíz éven át a londoniaknál rúgta a bőrt, visszavonulása után pedig többek között José Mourinho munkáját is segítette a klub másodedzőjeként. A Transfermarkt szerint a 3-4-2-1-es felállás a kedvence, a németek ellen is ebben a formációban küldte pályára a csapatát, a svájciak ellen viszont változtatott, és 3-4-1-2-es hadrendben állította fel a skótokat. 

Kapusok

Steve Clarke három kapust vitt magával a tornára: a Heartsban védő Zander Clarkot, a Motherwellben játszó Liam Kellyt és a jelenleg az angol másodosztályban szereplő Norwich első számú kapusát, Angus Gunnt, aki az elmúlt szezonban 40 bajnokin védett, és 12-t kapott gól nélkül hozott le. Gunn a szövetségi kapitány bizalmát is élvezi, mindkét eddigi Eb-mérkőzésen vele kezdődött a skót csapat névsora. 

Védők

A skót védelem többnyire angol első és másodosztályú játékosokra épül, élükön a Liverpool balbekkjével, Andrew Robertsonnal, aki a csapatkapitányi karszalag tulajdonosa is. A védősor közepén a németek ellen a Real Sociedadban játszó Kieran Tierney, a tavaly a Club Brugge-ből Szaúd-Arábiába igazolt Jack Hendry, valamint a Watford hátvédje, Ryan Porteous kezdett, utóbbit azonban egy Ilkay Gündogan ellen elkövetett szabálytalan belépő miatt piros lappal és kétmeccses eltiltással sújtották. Az ő helyén a svájciak ellen a Norwichban focizó Grant Hanley játszott, a jobb szélen pedig mindkét eddigi meccsen a Celtic játékosára, Anthony Ralstonra számított a szövetségi kapitány. A védelemben bevethető még Scott McKenna (Kobenhavn), Liam Cooper (Leeds), Greg Taylor (Celtic) és Ross McCrorie (Bristol).

Középpályások

A skót csapat közepének szilárdságáról a Manchester United kőkemény védekező középpályása, a svájciak ellen betaláló Scott McTominay, a Chelsea-vel 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert, jelenleg a Brightonban játszó Billy Gilmour, az Aston Villa csapatkapitánya, John McGinn és a Celticben szereplő Callum McGregor gondoskodik. Az előző két Eb-mérkőzésen pályára lépett Kerkez Milos bournemouthi csapattársa, Ryan Christie is, a vasárnapi meccsen pedig szerepet kaphat Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Jack (Rangers) és Kenny McLean (Norwich) is. 

Támadók

Clarke támadósorának legfontosabb tagja Ché Adams, aki a Southampton csatáraként 40 angol másodosztályú bajnokin 15 gólt szerzett az előző idényben. Őt általában a Hearts játékosa, Lawrence Shankland váltja a skót csapat mérkőzésein, de középcsatárként bevethető a válogatottban júniusban debütált Tommy Conway is, aki 39 mérkőzésen 10 gólt szerzett az angol második ligás Bristol mezében. Az eddigi két mérkőzésen nem kapott szerepet, de ott van a keretben a balszélső Lewis Morgan (New York Red Bulls) és a jobbszélső James Forrest (Celtic) is.

Ha vasárnap este Skóciát sikerülne megverni, akkor őket megelőznénk, de 3 pont önmagában nem biztos, hogy elég lenne ahhoz, hogy a hat csoportharmadik közül a négy legjobb közé odajussunk. Erről alábbi cikkünkben olvashat bővebben:

Hogyan juthat tovább még a magyar válogatott?

Nem nulla az esély a legjobb 16-ba kerülésre és nem is totálisan irreális kombinációknak kellene jönnie – első körben Skóciát muszáj legyőzni, aztán a többi csoport jó eredményeiben bízni.

Nyitóképünkön a skót válogatott kezdője a június 19-i, Svájc elleni találkozón. Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP / Rolf Vennenbernd)

Írta a HVG

A Ezt a skót válogatottat kell legyőzniük Szoboszlaiéknak, hogy maradjon esély a továbbjutásra bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.