Becsületes repesztés, 8. hely a férfi gyorsváltótól

Nem tudott csodát tenni a férfi gyorsváltó, Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám és Kós Hubert a nyolcadik helyen zárt. A tanulság ugyanaz, mint mindig: ebben a sportágban különösen nehéz felülírni a realitásokat.

Reggel sem volt éppen lassú a két futam, ám az esti döntőre brutálisan felgyorsult a mezőny. Az elején Németh Nándor szédületesen kezdett, 47.76-tal, azaz harmadik helyről indult Szabó Szebasztián, ám a többiek nagyon rámásztak, ráadásul Szebi nem tudta megismételni a reggeli remeklést, a 48.0-ás repesztést (48.46). Jászó Ádám ellenben nagyon komolyat pörgött, öt tizedet javított (48.38), Kós Hubert ugyanakkor immár a szélső pályán, a hullámokban nem tudott csodát tenni – picit ő is elmaradt a reggelijétől (48.51), így maradt a nyolcadik hely. Ám igazából látszik, hogyha Szebivel hozzák az előfutamos idejüket, akkor talán meglett volna… a hetedik hely (egyébként 15 századot lassultak összesítésben). A tokiói országos csúccsal (3:11.06) negyediknek értünk volna oda, node akkor ugye négy csőre töltött sprinter söpört végig a medencén, Nándi és Szebi mellett még Bohus Richárd és a csúcsra járó Milák Kristóf). Sebaj, a srácok is amondóak: a realitások talaján kell maradni – ebben a felállásban a 6-8. hely lehetett csak a cél; már az is remek, hogy odaértünk egy olimpiai fináléba. A legjobbaknál röpködtek a 46-47-es részidők, végül az amerikaiak győztek az ausztrálok és az olaszok előtt.

Ami az előttünk történteket illeti, a két 400-as fináléban nem történt meglepetés. Az erre az esztendőre elképesztő formába lendült Lukas Maertens – aki minden idők negyedik leggyorsabb idejét úszta a német bajnokságon 3:40.33-mal – gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Igazából az volt a kérdés, képes-e megdönteni az egyik utolsó, a 2009-es cápadressz-őrület óta beragadt kozmikus világrekordot. Féltávnál két másodperccel, az utolsó százra fordulva 0.77-tel járt a nagy előd, Paul Biedermann “előtt”, ám mint oly sokszor a múltbéli kísérleteknél, a 15 évvel ezelőtti római hajrát imitáló vonal lehagyta az aktuális bajnokot. A német végül az áprilisi száguldáshoz képest kényelmesnek mondható, 3:41.78-cal is meggyőzően nyert – az egyes pályán nyomuló koreai Kim és az ausztrál Wellington pedig egyformán boldogan szorongatta az érmét az eredményhirdetésen.

A nőknél hatalmas várakozás előzte meg a három gigász csatáját, ám egy pillanatig nem volt kérdés, hogy csaknem száz év után először címvédés történik a távon: az ausztrál Ariarne Titmus Maertenshez hasonlóan rajt-cél győzelmet aratott. Az ifjú kanadai géniusz, Summer McIntosh próbálta szorongatni, ám nem igazán volt esélye, Titmus 88 századdal nyert. Hogy Katie Ledecky megszorítani sem tudta őket, az az elmúlt évek alapján nem volt meglepetés – végül is Titmust 2019 óta senki nem tudta legyőzni ezen a távon –, az már inkább, mennyire lemaradt mögöttük (Titmustól konkrétan 3.37 másodperccel), és hogy az új-zélandi Fairweather csaknem befogta a végén (25 század maradt az amerikai előnyéből).

A női gyorsváltóban brutális sebességet produkált az első három kvartett, az ausztrálok végül is biztos, 1.28-as előnnyel győztek, új olimpiai csúccsal, de az amerikaiak és a kínaiak is megdöntötték a kontinensük rekordját. Mindenesetre az auszik 2-1-re vezetnek az első nap után az amerikaiakkal vívott különversenyben.

Nyilatkozatok

 

Németh Nándor

“Persze, eljátszogattunk a gondolattal, hogyha így, akkor mi lesz úgy – de a realitások talaján kell maradnunk. Mióta tudjuk, hogy ebben a felállásban úszunk, számunkra már a döntő is bravúrkategóriába került, szerintem nagyon nagy dolog, hogy bekerültünk. Tisztában voltunk azzal is, hogyha mindenki a legjobbját hozza, akkor is a 6-8. hely a realitás – most a nyolcadik lett a miénk, de ez teljesen rendben van. Számomra a két úszás jó előjel a százas döntő előtt; az látszik, hogy elképesztően erős a mezőny, és mindent ki kell hoznom magamból, hogy ismét döntős legyek. Viszont azt érzem, hogy jó formában vagyok, készen állok rá.”

Szabó Szebasztián

“A vízben egy ilyen sebességbeli különbséget nem lehet érzékelni, hogy reggel picivel gyorsabban mentem. Őszintén szólva, ha holnap lenne a döntő, akkor szerintem ez sokkal jobb is lehetett volna, mert kicsit tudtam volna rápihenni, hiszen a százra nem nagyon edzettünk, csak az ötvenre.”

Jászó Ádám

“Azért reggel belépni ebbe az uszodába, ennyi ember előtt, egy olimpián… Hát, azért én kicsit meg voltam illetődve délelőtt… Viszont estére már sikerült ezt kizárni, és nagyon örülök, hogy döntőt úsztunk, és hogy ennyit tudtam javulni – azért a fókusz sokat segített. Igyekszem holnapig kipihenni magam, és száz háton is úszni egy jót.”

Kós Hubert

“Ebben nem nagyon volt több – én már nem is érzem a lábaimat, ami általában mindig megtörténik velem száz gyorson. Délelőtt rosszabb volt a közérzetem utána, mint most, ami jó. Különben is, életem első olimpiai döntőjét úszhattam, és szerintem büszkék lehetünk magunkra, hogy sikerült kvalifikálni. Holnap száz hát, ott csakis rajtam múlik minden, alig várom már.”

A magyar versenyzők eredményei – 1. nap, döntők

Férfiak

4x100m gyorsváltó: 8. Magyarország (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert) 3:13.11

A Becsületes repesztés, 8. hely a férfi gyorsváltótól bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.