MK, a földönkívüli (2.0), Németh Nándi, a hős

Milák Kristóf ismét elképesztette a világot: minden előzetes várakozásra rácáfolva már a középdöntőben 1:52-es időt repesztett, ami tényleg döbbenetes produkció. Legalább ekkora hozsanna jár Németh Nándornak: 2018 óta az egyetlen sprinter, aki az összes világversenyen indult (olimpia, vb, Eb), és mindegyiken döntőbe jutott – most ráadásul a harmadik legjobb idővel.

Elsőként Németh Nándor lépett rajtkőre, aki a délelőtti remek úszását követően kijelentette, ha már az első menetbe került, akkor olyan időt kell jönnie, ami kicsit megrettenti az utána következőket. Ez úgy nagyjából sikerült is. Az idő tökély (47.61), majdnem összejött a futamgyőzelem is, centikkel az ausztrál rakéta, Kylie Chalmers mögött ért a falhoz, másodikként már legalábbis biztosnak tűnt, hogy meglesz a finálé.

Olyan simán lett meg, hogy végül harmadikként került be Nándi, a második etapban csak a kínai világrekorder Pan Zse jött gyorsabban; ahhoz képest, hogy alig került be (hat századon múlt), 47.20 alatt száguldott végig a nyolcas pályán.

Legalábbis egészen fantasztikus fináléra van kilátás, a királyszám óriásainak részvételével – jó dolog leírni, hogy ebbe a körbe fikszen beletartozik Németh Nándor is. Olyannyira, hogy a mezőnyben ő az egyetlen, aki 2019 óta minden vb-n és olimpián döntős lett (meg persze három Eb-n is).

Eztán indult a 200 pillangó remek hangulatban, hiszen a 2023-ban világbajnoki aranyat nyerő Leon Marchand is középdöntőzött. Nos, a francia, az egyetlen, aki Milák Kristóf (korábbi) felségvizeihez (relatíve) közel tudott hajózni Fukuokában (1:52.43), már persze az olimpiai címvédő távollétében. És most ő volt az egyetlen, aki 1:54-en belülre tudott evickélni – már Milák után, aki a második futamban simán betört 1:53 alá. Ismét pörgött az oktatófilm, brutális volt, hogy hagyta faképnél többek között a svájci Pontit, aki a dohai vb-n lett aranyérmes.

Kristóf egyébként – ha már délelőtt is végigvettük – 2018 óta kétszer úszott ennél gyorsabban: a tokiói olimpián, majd a 2022-es budapest vb-n. (Középdöntők: 2018, Glasgow, Eb: 1:54.17 – 2019, Gwangju, vb: 1:52.96 – 2021, Budapest, Eb: 1:54.72 – 2021, Tokió, olimpia: 1:52.22 – 2022, Budapest, vb: 1:52.39 – 2022, Róma, Eb: 1:53.97 – 2024, Belgrád, Eb: 1:54.64.)

Szerdán este óriási párbaj lesz közte és Marchand között, aki két négyvegyes és ma négy kétszázas úszás után indul neki a 200 pillének (200 mellen, miheztartás végett, első idővel került be) – meglátjuk, mennyire van ő is emberből gyúrva; hogy Kristóf ismét a földönkívüli formáját hozza, az most már egyértelmű.

Ami a nap további történéseit illeti, a hölgyeknél tovább tart az angolszászok dominanciája, 100 női háton az ausztrál McKeown ért be elsőnek két amerikai vetélytársa előtt (eddig egyedül az ír McSharry 100 mellen szerzett bronzérme jutott Európának). A férfiaknál az elmúlt másfél évben beérő ír Daniel Wiffen elképesztő, 7:38.19-es olimpiai rekorddal győzte le a címvédő amerikai Finkét, és Gregorio Paltrinieri még összehozott magának egy újabb olimpiai érmet.

A 4×200-as férfi gyorsváltót ismét a britek nyerték, relatíve biztosan az amerikaiak előtt, avagy a férfiak között a kontinensünk határozottan jobban teljesít.

Nyilatkozatok

Németh Nándor

„Tudtam, hogy a francia srác nagyon be fog kezdeni ebben a hangulatban, de én is kicsit úgy éreztem magam, mintha Budapesten lennék. A terv az volt, hogy vele megyek az elején és a végén jövök, minden így is alakult. Világversenyen még soha nem úsztam ilyen jó helyről. Jósolni szinte lehetetlen, annyira szoros a mezőny, hogy akár a nyolcas pályáról is nyerni lehet. Tokióban úgy voltam vele, hogy felszabadult lettem a döntőbe kerüléstől, ettől kicsit elment ott a fókusz. Persze most is az leszek, de ezúttal úgy állok oda, hogy nem egy örömúszásról van szó, hanem maximálisan koncentrálok, hiszen itt, ahogy mondtam, az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Nagyon várom a döntőt, ami olyan izgalmas lesz szerintem, mint a száz méter mellé.”

Márton Richárd

“Amennyi energiát és munkát beleöltünk, hogy menjen a vége, ehhez képest sajnos nem jött ki az utolsó harminc méteren, amit vártunk. Ez van, nem vagyok csalódott, de boldog sem. Nem akarok szomorkodni, amiért nem jött össze a döntő. Tizennegyedik vagyok az olimpián, talán majd a következőn, Los Angelesben…”

Milák Kristóftól szerda este remélhetünk nyilatkozatot.

A magyar versenyzők eredményei

Férfiak

100m gyors: 3. Németh Nándor 47.61

200m pillangó 1. Milák Kristóf 1:52.72, 14. Márton Richárd 1:55.93

A MK, a földönkívüli (2.0), Németh Nándi, a hős bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.