Megvalósult álom-Kaizinger Balázs olimpiai története

Az 1996-os atlantai játékok óta először szállt versenybe magyar lovas az olimpiai játékokon a lovastusázó Kaizinger Balázs személyében.

Aki követte Balázs eddigi sportkarrierjét, az tudja, hogy nem volt olyan zökkenőmentes az útja, ahogyan a kvóta megszerzése sem, de nézzük hát honnan is indult az Ő olimpiai története.

Kaizinger Balázs nyolc éve Németországban dolgozik és versenyzik is egyaránt. Célja egyértelműen, az olimpiára való kijutás volt, valamint a program támogatásának megszerzése, ami megvalósult, így kezdődött minden még 2017-ben Clover nevű lovával, akivel akkor a Bundeschampionaton 6 éves ló kategóriában harmadik helyezést ért el, ami nagy dolognak számított, hiszen egy tradicionális német versenysorozat volt nagy létszámú indulóval.

A programnak csak egy kikötése volt: olyan helyre kell költözniük a lóval, ahol komolyabban fel tudnak készülni az olimpiára.

Németországban több istállónál is dolgozott, mint munkalovas és mint lovász is, emellett pedig közben számos nemzetközi versenyen és világbajnokságon szerepelt eredményesen.

2020-ban CCI3*-L kategóriában versenyeztek, majd 2021 tavaszán már CCI4*-S szinten, és októberre pedig a világkupa döntős szereplés is teljesült Cloverrel.

A kitűzött rövidtávú cél a 2022-es világkupa, valamint az olimpiára való minősülés volt.

  1. novemberében kezdett el dolgozni Elmar Lesch világhírű szakember istállójában, ahol nagyobb lehetősége nyílt fejlődni ebben a sportágban.

Időközben a program vásárolt egy új lovat Herr Cooles Classico személyében, aki nagyon jó képességű, de nem egyszerű lovaglású ló. Rendszeres résztvevője volt a három csillagos versenyeknek, igazán kemény ló, rendkívül jó állóképességgel.

Miután megérkezett Balázshoz a ló, a szabályok értelmében újból le kellett minősülnie a kategóriában, közben pedig folyamatosan tréningezték és négy csillagon is versenyeztek.

Így tehát Balázs már két lóval tudott készülni a versenyekre a program támogatásával.

A 2023-as évben számtalan CCI3* és CCI4* versenyeken szerepelt mindkét lóval eredményesen, ahol több MER minősülést is szerzett mind Cloverrel, mind Herr Cooles Classicoval, így hát Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján egyéni kvótát szerzett a 2024-es párizsi olimpiára.

  1. május elején a Sopotban megrendezett versenyen mindkét lovával indult, az olimpiai minősülésért, de idő közben Clover kondíciója nem felelt meg, így Herr Cooles Classico-val szerezte meg az induláshoz szükséges minősülést, ami egyenes utat jelentett az olimpiáig.

Az olimpia előtti utolsó versenyük Luhmühlen-ben CCI4*-S kategóriában kiváló kondícióval teljesült, így már biztossá vált, hogy 28 év után újra szerepelhet magyar lovas az olimpián.

A világ minden tájáról 26 országból érkeztek ló-lovas párosok 2024. évi XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok lovastusa helyszínére, Versailles-ba.

2024. július 26. –án pénteken volt a párizsi olimpia első napja a lovastusázók számára. Balázs és Classico 9 óra 30 perckor elsőként álltak az állatorvosi vizsgán, amelyet sikeresen teljesítettek.

  1. július 27.-én szombaton volt az első versenyszám, ami nem más volt, mint a díjlovaglás a festői szépségű Versailles-kastély kertjében.

11 óra 27 perckor lovagoltak be a díjlovagló négyszögbe, ahol Balázs elmondása szerint a ló önmagához képest sokkal jobban teljesített. Hozták a megszokott formát, ami ilyen éles helyzetben rendkívül nehéz feladat, de nyugodtak tudtak maradni a rengeteg inger ellenére is. A három oldalról közel 7 emelet magas lelátókkal határolt aréna több párosnak is komoly kihívást jelentett.

Balázs és Classico a díjlovaglást 45.80 ponttal fejezték be, fejben már a másnapi cross-ra koncentrálva.

  1. július 28. –án vasárnap került megrendezésre a terepverseny, amely Classicohoz a legjobban testhezállóbb versenyszám volt és ahol a legtöbbet tudott javítani a helyezésen.

A világ egyik legnehezebb cross pályáján 9 perc 2 másodperc volt az alap idő, 28 ugrással, összesen 45 erőkifejtéssel.

Balázs és Classico párosa akadályhiba nélkül teljesítette a tereppályát, mindössze 16 hibaponttal, így 61.80 ponttal folytatták a versenyt és 17 helyezést ugrottak felfelé!

  1. július 29. –én hétfőn a díjugratásé volt a főszerep, amit egy kondíció vizsga előzött meg, melyet Classico kiváló formában, gond nélkül teljesített.
    11 órakor kezdődött a díjugratás, ahol Balázs és Classico párosa hatodikként léptek pályára.

A díjugratást 10 hibaponttal fejezték be, így összesen 71.80 ponttal zártak az olimpián.

A három feladat összesített eredményei alapján Kaizinger Balázs és Herr Cooles Classico a 41. helyezéssel zárták az olimpiát a 64 párost számláló mezőnyből.Balázs és Classico ezzel az eredménnyel minősült a Világkupa-döntőre Boekeloba, ami 2024. október elején lesz, és természetesen a jövő évi Európa-bajnokságra is, így a jól megérdemelt pihenésük után újra gőzerővel készülnek a következő megmérettetésekre.

Kaizinger Balázs, aki megtörte a közel harminc évnyi csendet és hihetetlen kemény munkával eljutott ide, bebizonyította, hogy az olimpiai részvétel igenis elérhető és megvalósítható, ezzel sok fiatal magyar lovasnak adott célt.

Nem okoztak csalódást, nemcsak, hogy becsülettel helyt álltak, hanem kiválóan szerepeltek.
Köszönjük, hogy ismételten volt kiért – kikért – szurkolni az olimpián és ezt közösen tehettük meg szakágtól, tudásszinttől, hozzáértéstől függetlenül, hiszen egy emberként, egy nemzetként szorított érted – értetek – minden jóérzésű lovas és magyar ember!

Gratuláció

Magyar Lovassport Szövetség