Dunai felkészülés után: irány a Szajna!

A medencés napok izgalmai után újabb két „kemény” reggel elé néznek az úszórajongók: csütörtökön jön a nők, pénteken pedig a férfiak 10km-es nyíltvízi viadala, Fábián Bettinával, Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal.

A zöld jelzés megjött hajnalban, a baktériumszintek a határérték alá csökkentek, azaz a nyíltvízi úszók bemehettek a Szajnába – és voltak is, akik megtették; a mieink viszont nem kockáztattak, nehogy valamit bekapjanak, elvégre a triatlonversenyek kapcsán hallottuk, hányan hánytak, sőt, kerültek kórházba, holott ők nem két órát töltöttek a folyóban, mint fognak a maratoni viadalon indulók.

De ha menni kell, hát menni kell, nézzük, milyen érzésekkel készülnek a mieink a nagy viadalra – mindkét verseny 7.30-kor kezdődik a tervek szerint.

Fábián Bettina

„Az úszás részétől félek a legkevésbé, az edzések jól sikerültek, most semmi sem hátráltatott… A Szajnától már inkább tartok, nem sok jót hallottunk róla, és ugye, mi próbáljuk ki először, milyen a víz, a sodrás… Én is együtt edzettem a fiúkkal a Dunában, több hétig pedig a Balatonban, azaz ezzel a résszel nincs gond, bár ugye ez áramlás legkevésbé az olyan termetűeknek kedvez, mint én vagyok… Az ellenfelek is nagyon erősek, szóval sok tényező nem szól mellettem, de mindent meg fogok próbálni.”

Rasovszky Kristóf

„Nem kockáztatjuk meg, hogy bármit bekapjunk a verseny előtt. A pálya egyszerű, azzal felesleges ismerkedni, két egyenes és két rövid átkötő rész, egy téglalap, nemigen lehet eltéveszteni. Piombino más, ott könnyen elindulhatsz akár Szardíniának is, de itt a folyópart teljesen behatárol mindent. A sodrás az más, de arra már készültünk Százhalombattánál a Dunában, és ott erősebb, mint itt a Szajnában, szóval tudjuk, mit kell csinálni – igazából az a fontos, hogy amikor a rövid szakaszokra fordulunk, ott ne toljon el minket a normális ívről.

A felkészülésről annyit: az első héten Zalán és Dávid bizonyította, hogy elég jól sikerültek az edzések, amelyeken én sem úsztam az ellenkező irányba, azaz teljesen készen állok. Nyilván lesznek ellenfelek is, kérdés, kire hogy hat az, hogy az esélyesek között vannak, akik már itt vannak három hete, vannak, akiknek jól ment a medencében és nyertek érmet is, és vagyunk néhányan, akik csak erre a tíz kilométerre készülünk.”

Betlehem Dávid

„Bár szívesebben úsztam volna az evezős pályán, ami ugye a B-terv volt, ha a Szajnába nem engednének be minket, de nincs ezzel baj. A dunai edzések érdekesek voltak, ráéreztem, mit kell csinálni, amikor visz a víz, mit, amikor fordulni kell benne. Annyi gond volt csak, hogy az ezerötszáz komolyabb nyomot hagyott bennem, mint gondoltam. Elsősorban fejben, nehezebben álltam vissza a hétezres edzésekre. Meg két este is úgy aludtam el, hogy a nyolcas pályán voltam, és úsztam az ezerötöt, és pörgettem, hogy más van mellettem, nem Finke, nem kapom úgy a hullámokat… Mindegy, boldog vagyok a csúccsal, a negyedik hellyel, és várom már a tízet nagyon.”

A Dunai felkészülés után: irány a Szajna! bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.