Dávid óriás lett – mégis duzzogott (érmet akart)

Betlehem Dávid valami egészen elképesztő úszással, a szombat délelőtt felállított országos csúcsán csaknem további öt másodpercet javítva, a negyedik helyen ért célba 1500 gyorson. Hogy aztán mérgelődjön egy sort, mondván, nem reagált időben az ír vetélytárs kipukkanására, holott úgy érezte, elcsíphette volna a bronzot.

“Figyelj jól, és emlékezz, amit mondok: Dávid bronzérmes lesz holnap!” – közölte Kós Hubert, miközben családjával és barátaikkal, illetve Chad le Clos szüleivel vacsoráztak a Defence Arena mellett található kismillió étterem egyikének a teraszán.

Ugyanakkor lajstromba véve az 1500-as döntő indulóit, elég nehéz volt elképzelni, hogy közülük ötöt képes lehet megelőzni a veszprémi klub ifjú klasszisa. Első ránézésre már a hatodik hely is épphogy elérhető célnak tűnt (ne feledjük, nyolcadik idővel érkezett, még ha 1:45.59-es új országos csúccsal is), hiszen a címvédő amerikai Finke, a táv korábbi nagy királya, a még mindig elképesztő erőben lévő olasz Paltrinieri és az utóbbi egy évben elképesztő fejlődést produkáló ír Wiffen hatótávon kívülinek hatott. Sőt, még a most berobbant török junior világrekorder, júniusban felnőtt Európa-bajnok Tuncelli és az újhullámos tunéziai Jaouadi sem tartozott a fikszen legyűrhető riválisok közé, a két franciáról, Aubryről és Jolyról nem is beszélve.

Aztán nekilódultak, és érződött, a Dávid mellett úszó amerikai a korábbi győzelmeihez képest teljesen más megközelítést alkalmaz: akkor végig utazott Paltrinierék farvizén, mielőtt durván lehajrázta őket. Finke iszonyatos tempót diktált, amivel egy idő után csak az olasz és az ír tudta tartani a lépést, Dávid a törökkel és a tunézaival követte őket, nagyjából két testhosszal lemaradva, hol negyedik, hol ötödik helyen fordulva.

Finke folyamatosan világrekord részidőn belül ment, Paltrinieri időről időre próbálta befogni, ám érződött, a jenki ma nem fog elhalni. Wiffen viszont némi meglepetésre nem bírt velük menni, igaz, így is fikszen őrizte a harmadik helyet. Dávid mindeközben Tuncellivel haladt szimultán – ő a nyolcason, a török a hármason, azaz sokat nem láttak egymásból –, s bár egy ideig Tuncelli tűnt erősebbnek az utolsó hosszokon, a záró ötvenen jött egy Betlehem Classic, egy elementáris 26.12-es zárótűz, és így három tizeddel a török előtt ért be.

Finke leszedte Sun Yang világrekordját a tábláról (14:30.67), 3.88-cal előzte Paltrinierit és csaknem 9 másodperccel Wiffent. Dávid 1.3-mal végzett az ír mögött, azaz ennyire volt a dobogótól, ugyanakkor a kettejük közötti különbség csak a végére csökkent 2.5 másodperc alá. Az ideje elementáris, 14:40.91, fantasztikus új országos csúcs.

A lelátón edzője, Szokolai László és Gellért Gábor nyíltvízi kapitány vadul ünnepelt – Dávid szeme viszont villámokat szórt, sehogysem bírt megbarátkozni a gondolattal, hogy a dohai világbajnokság után az olimpián is negyedik lett. Nem volt reális esélye a bronzra, mégis…

Szokolai mester megértően mondta: “Dávid egy hatalmas gyerek. A délelőtti úszása után bemondta, hogy 14:40 alá menve érmet szerezhetne, én meg azt mondtam neki, hogy annak alapán, amit az előfutamban csinált és ahogy készült, benne van egy értékes helyezés. Ennyiben hagytuk, erre most mérgelődik… Holott annyit szoktam mondani, hogyha 3.5 másodpercet lefarag az előfutamos idejéből, az remek teljesítmény. Ő ennél egy másodperccel tovább ment, ami fantasztikus teljesítmény. Mégis, ő ebben az álomvilágban élt, hogy meglehet az érem, és most picit olyan, mint a kisgyerek, akitől elvették a mézeskalácsot. Holott mérhetetlenül büszke vagyok rá, mert minden várakozást felülmúlóan versenyzett, nagyon erős döntőben lett negyedik, csodálatos csúcsot úszva. És persze tudom, ha kicsit lehiggad, ő is értékeli majd, amit elért.”

Reméljük. És különben is, jön a 10km, ahol éremesélyes. Kós Hubi jóslata pedig némi fáziskéséssel, de talán beigazolódik.

Nyilatkozat

Betlehem Dávid

“Sajnos, későn vettem észre, hogy Wiffen lemarad az első kettő mögött és küszködik – azt gondoltam, el tudott menni velük, mert az amerikait és Greget láttam, mennyivel vannak előttem. Azt érzem, ha korábban kapcsolok, akkor talán meg tudtam volna fogni… Érmet akartam, negyedik lettem, tudom, hogy jó időt úsztam, de most nem tudok elégedett enni. Sajnos, az amerikaitól nagyon komoly hullámokat kaptam, az rendre megbillentett, ez sem segített, hogy még ennél is jobbat jöjjek.”

A magyar versenyzők eredményei – 9. nap, este

Férfiak

1500m gyors: 4. Betlehem Dávid 14:40.91 – új országos csúcs

A Dávid óriás lett – mégis duzzogott (érmet akart) bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.