Szédületes Betlehem-bravúr: döntőt ért a csúcs

Betlehem Dávid elementáris teljesítményt nyújtva, az 1500 13 éve érintetlen országos rekordját megdöntve jutott az 1500 méteres gyorsúszás döntőjébe. Sárkány Zalán is odavágyott, egyéni csúcsot úszott – az olimpián a harmadikat –, neki azonban nem jött össze a finálé, és Senánszky Petra is búcsúzott 50 gyorson.

 

A veszprémi tábor minőségét jelzi, hogy Szokolai László topversenyzői egyaránt teljesítették az olimpiai szintet 1500-on, Rasovszky Kristóf azonban úgy döntött, ő inkább a nyíltvízre koncentrál, Betlehem Dávid viszont bevállalta az 1500-as indulást is, és a csapatkapitány visszalépésével Sárkány Zalán előtt is megnyílt az út.

Nos, mindketten maximálisan kihasználták a lehetőséget. Előbb Zalán csapott a húrok közé, és a 400 és a 800 után a harmadik távján is egyéni legjobbját teljesítette – ez azonban ezúttal kevés volt a fináléhoz.

Ellenben Betlehem Dávid egészen fantasztikus úszást produkált, folyamatosan a futama két nagymenőjével, a tunéziai Ahmed Jaouadi és az amerikai címvédő Bob Finke mögött haladt a harmadik helyen, és amilyen dinamikusan tempózott, érezhető volt, itt nagy dolgok vannak készülőben. Olyannyira, hogy a szokásos, brutális hajrájával (26.80-as utolsó ötven…) csaknem befogta az amerikait is; a lényeg, hogy így elcsípte a nyolcadik helyet, ráadásul megdöntötte Kis Gergő 2011-ben felállított országos csúcsát, ha csak hat századdal is (14:45.59). Miheztartás végett: azzal Gergő a sanghaji vb-n bronzérmet szerzett; ennyit fejlődött a világ, no és Dávid is, hiszen reggel sikerült elérnie, és mivel a döntő vasárnap este esedékes, a mezőny pedig elképesztően sűrű, ott már valóban bármi megtörténhet.

A hölgyeknél gyorson a legrövidebb táv volt soron, Senánszky Petrával, aki országos csúcsdöntéssel szerzett kvótát májusban, majd egy újabb rekorddal nyert Eb-aranyat júniusban – nem csoda, hogy Párizsra picit fogyott a lendület, nála azonban már az is komoly fegyvertény, hogy 30 esztendősen, az uszonyos úszás világából átváltva odaért az olimpiára.

 

Nyilatkozatok

Senánszky Petra

“Kétszer már elsírtam magam a tévében és a rádióban, talán most menni fog anélkül… Ez a stressz, az egész felkészülésé, meg hogy itt a nyolcadik nap kerültem sorra. Azt elhatároztam, nem vagyok hajlandó úgy kiszállni a vízből, hogy szomorú legyek, csak boldogság lehet bennem, mert amit végigcsináltam, az már önmagában óriási siker. Persze, amikor láttam az időeredményt, elmormoltam magamban, hogy ezt nem hiszem el, hiszen sokkal többre vagyok képes. Igen, ezt épp nem is olyan rég bizonyítottam, de talán épp ez okozta a problémát, hogy valóban nem is olyan rég volt, mert nekem tényleg abszolút csúcsformában kellett lennem májusban, hogy ide egyáltalán kijussak. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített abban, hogy óriási hátrányból indulva elérjek oda, hogy ma itt a világ legjobbjai között szerepelhessek. Nagyon komoly mélységeket éltem meg a váltás miatt, a bizonytalanság miatt, itthon senki nincs, aki taposná nekem az utat, hiszen női sprinter ilyen szinten nem járt korábban. Jó érzés, hogy végül sikerült végig menni az úton, azt sajnálom, hogy a korábban úszott legjobb idővel itt simán bekerülhettem volna a középdöntőbe. Mégis úgy gondolom, mindennek úgy kell lennie, ahogy megtörténik. Az Eb-aranyat nem cserélném el egy itteni továbbjutásért, elsősorban azért, mert az az élmény tartja bennem a lelket, hogy igenis képes vagyok egy jobb időeredményt úszni. Másodsorban anyagilag sem jött rosszul, mert iszonyatosan drága hobbi volt nekem, hogy az elmúlt két évben az úszók között próbáltam kiharcolni az olimpiai részvételt. Mivel nincsenek eredményeim, a korábbi, nem olimpiai sportágamban pedig hiába voltam világbajnok, ott azért nem jár támogatás. Ez azért harmincévesen már fontos, hogy legyen valami stabilitás az ember életében, és nem volt annyira jó érzés, hogy az elején rendszeresen apukámnak kellett anyagilag besegítenie, mert ez nem azt sugallja, hogy már elértem valami komolyabbat az életemben. Azaz az Eb-t nem szabad kivenni az egészből, annak ott volt a helye – azaz boldog lennék, ha még egyszer vízbe ugorhattam volna itt, de valószínűleg még nem állok erre készen. Szerintem még bennem lehet egy olimpia, a sprintereknél egyébként is hasznos, ha kicsit idősebbek. Különben is, két éve vagyok csak ebben a sportágban, az edzőm mondta, a Tango és Cash-ben van egy olyan jelenet, amikor megkérdik egymástól, hogy te mióta dolgozol az ügyön? Hat hónapja. Hát én még csak húsz perce, de ugyanott tartunk… Egy picit ezt kell vinnem magammal, nem azt, hogy most nem sikerült a továbbjutás.”

Betlehem Dávid

“Nagyon örülök, hogy ennyire jól ment az úszás és hogy bejutottam a döntőbe. Amikor láttam, hogy a második futamban Tuncel úszott egy 14:45-öt, gondoltam rá, hogy biztos mennek majd a harmadikban is, mentek is – 1200-ig figyeltem, aztán már állítottak minket, aztán amikor kiléptünk, felnéztem a táblára, de szerencsére, már letörölték, jobb is volt így – mondtam magamnak, oké, egy jót kell versenyezni. Örülök, hogy ennyire jól ment, ilyen jól éreztem a vizet, és hogy országos csúcs lett a vége így, reggel.”

Sárkány Zalán

“A harmadik egyéni csúcsnak örülök, de én szerettem volna döntőt úszni, viszont be kell látnom, ettől most még messze voltam. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Ez egy nagy lehetőség volt, amivel szerintem azért valamennyire éltem is. Nyilván sokan többet vártak tőlem, én is. Előzetesen úgy voltam vele, ha elégedett leszek minden úszásommal, akkor az pozitív, ez kilencvenöt százalékban meg is történt.”

A magyar versenyzők eredményei, 8. nap – délelőtt

Férfiak

1500m gyors: 8. Betlehem Dávid 14:45.59, 11. Sárkány Zalán 14:52.42

Nők

50m gyors: 24. Senánszky Petra 25.21

A Szédületes Betlehem-bravúr: döntőt ért a csúcs bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.