Nem lenne meglepetés a jó junior eredmény a monti vb-n

Jó esély mutatkozik arra, hogy a junior versenyzők a legjobb tízbe kerüljenek az andorrai hegyikerékpáros világbajnokságon, amelyen öt bringás képviseli a magyar színeket.

Pénteken rendezik a junior lányok és fiúk olimpiai távú megmérettetését (XCO), előbbiben Bruchner Regina, utóbbiban Takács Zsombor és Vas Barnabás áll rajthoz. Mindhárman remek eredménnyel hangoltak a vb-re: a bázeli vk keretében rendezett junior versenyen Bruchner ötödik, lett, akárcsak Vas, míg Takács hatodikként ért célba. Noha Benkó László szerint maguk a versenyzők elégedetlenek voltak ezekkel az eredményekkel, a szövetségi kapitánynak tetszett a mutatott forma, ráadásul a megszerzett helyezések segítettek a jobb rajtpozíció kiharcolásában a világbajnokságra.

Amint kifejtette, Bázelben sok viszonylag sok kis emelkedő és csúszós talaj nehezítette a dolgukat, ez a pálya más volt, mint a nagyon köves, füves részekkel megspékelt andorrai. A szövetségi kapitány örülne, ha sok eső nem esne, mert akkor nagyon csúszóssá válhat a nyomvonal, amely ugyanakkor nem extrém. A fő nehézséget a tengerszint feletti magasság jelenti: a szállásuk 1300 méteren van, innen lift viszi fel őket a pályához, amely 1800 méteres magasságon fekszik a Pal Arinsal-i síközpontnál. A vb-n erős mezőny lesz, a teljes élmezőny felvonul.

„Ezzel együtt sem lenne meglepetés, ha mindhárom juniorunk a legjobb tízben zárna. Bennük van ez a szint az eddigi világkupák alapján, amiken mindig odaért valaki közülük” – fejtette ki, hozzátéve, az eredeti programhoz képest kedden plusz egy nap gyakorlásra volt lehetőségük. Kitért rá, hogy a napi forma sokat számít majd, ugyanakkor nemzetközi szinten mindannyian top tízesek a saját korosztályukban.

Az U23-as korosztályban nem indul magyar kerékpáros, a felnőtteknél a rövidebb távon (XCC) pénteken, míg vasárnap az olimpiai távon (XCO) szerepel Buzsáki Virág, illetve Palumby Zsombor, előbbi hatodik lett Bázelben.

„Zsombornak voltak jó versenyei az elmúlt időszakban, az első negyvenbe kerülés reális, a legjobb harminc elérése nagyon jó eredmény lenne. Virág esetében, aki jól ismeri ezt pályát a világkupából, a huszadik és harmincadik pozíció közé kerülés a realitás” – emelte ki a szövetségi kapitány, aki a rövidebb távon hasonló vagy akár ennél jobb eredményekre számít.

Benkó László elárulta azt is: nem segítette a hétfői megérkezés utáni akklimatizálódást, hogy a szervezők főként katalánul beszélnek, míg ők nem.

Kitért a párizsi olimpiára is, amelyen a tokiói ötkarikás játékokon negyedik Vas Blanka tizedikként végzett. Mint mondta, egy ilyen helyezésre előzetesen úgy látott esélyt, ha minden összejön, és „az egész bringás blokk” szereplését fantasztikusnak tartja, hiszen Vas és Valter Attila is negyedik lett az országúti mezőnyversenyben, míg a legrosszabb magyar bringás eredmény az a 22. hely lett a francia fővárosban, amelyet Valter ért el „utolsó pillanatos beugrással” az időfutamban.


Benkó László a párizsi montis eredmény alapján már most bizakodva tekint előre.

„El kell, hogy higgyük mindannyian, hogy Blankán kívül is benne van a potenciál a női vonalban a kvótaszerzésre. Ha a kvalifikációs folyamatban nem lesz extrém nagy változás, akkor egy kvóta megszerzésével reálisan lehet kalkulálni Los Angelesre is, tudatosítani kell magunkban az esélyt erre. A férfiaknál is lehet jó eredményekkel számolni hosszabb távon az utánpótláskorú versenyzők előlépésével” – vélekedett a szövetségi kapitány.

EREDMÉNY

Magyar Kerékpáros Szövetség