Turák Péter bekerült az Európai Karate Szövetség bírói bizottságába

Jelentős sportdiplomáciai sikert ért el a magyar karate. A múlt heti, jesolói korosztályos világbajnokság égisze alatt tartott ülésén az Európai Karate Szövetség (EKF) elnöksége úgy döntött: megújítja a szervezet bírói bizottságát, és az új tagok közé Turák Péter személyében magyar bírót is beválasztottak. 

A bizottság frissen kinevezett tagjai 2025-ben kezdik meg tevékenységüket. A februári, kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságot megelőző nemzetközi bírói tanfolyamon, vizsgán, majd magán a versenyen is már az új összetételű bizottság működik közre.

Turák Péter, aki évtizedek óta tagja a Magyar Karate Szakszövetség bírói bizottságának, tapasztalt bírónak számít, hiszen 2000 óta rendelkezik nemzetközi bírói minősítéssel. Számos világ- és Európa-bajnokságon vett már részt – több ízben volt vezetőbíró világversenyek döntőiben is –, tavaly pedig az EKF beválasztotta az Európai Olimpiai Bizottság által megrendezett nyári Európa Játékokon részt vett húsz bíró közé.

Megtiszteltetés bekerülni az európai szövetség bírói bizottságába, ami nemzetközi bírói pályafutásának megkoronázása – mondta Turák Péter. Szerinte az ő jelölése a magyar karate nemzetközi presztízsét is növeli. Hozzátette: köszöni az MKSZ eddigi támogatását, amellyel bírói karrierjét segítette, és kijelentette, hogy készen áll a feladatra.

Turák Péter nem az első magyar tagja az EKF bírói bizottságának, hiszen korábban, még a 2000-es években Molnár Tamás is tagja volt a testületnek.