A házi tejberizsnél nincs finomabb, és igazán elrontani sem lehet, csak a folyamatos kevergetésre kell ügyelni. Bármivel felturbózható, most nézzünk egy mazsolás, fahéjas változatot.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 1 liter tej
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- rum
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A mazsolát áztassuk be rumba. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A tejet elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, beletesszük a rizst és elkezdjük főzni. Ha lehet tapadásmentes edénybe, de így is kevergessük, mert a tej könnyen leéghet. Még az elején adjuk hozzá a mazsolát is. Ha közben túl sűrű lesz, adjunk hozzá még tejet. Félidőben tegyük bele a fahéjat is. Amikor kész, kis tányérokba adagoljuk ki. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Tipp! Bármilyen idénygyümölcs (alma, barack, meggy, málna) adható hozzá, amikor már langyosra hűlt.
Jó tudni! A barna rizs egészségesebb, mint a fehér, magasabb a rosttartalma is. Aki szeretné, próbálhatja ezzel is. Cukor helyett mézet vagy nyírfacukrot is használhatunk.
Még több édesség Egészségséfünk konyhájából!
Tápérték (100 g)
Rizs (száraz) |
Tej 1,5 %-os |
Mazsola |
Kristálycukor |
|
Energia |
360 kcal |
44 kcal |
296 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
6,6 g |
3,0 g |
2,5 g |
0 g |
Zsír |
0,6 g |
1,5 g |
0,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
79,3 g |
4,7 g |
78,4 g |
99,9 g |