A Ferrari támogatja a Red Bullt, vége a FOTA-nak?

image

A Red Bull Racinget követően a Ferrari is megkérdőjelezi a csapatok szövetségének, a FOTA-nak az életképességét.

Az utóbbi időben több csapattal kapcsolatban felmerült, hogy megsértik a csapatok között fennálló szóbeli egyezményt a költségcsökkentésről (RRA), amely többek között a szélcsatorna használati időket, vagy a csapatok alkalmazottainak a számát szabályozná. A pletykák szerint azonban ezek alól egyes csapatok nagyon kreatív módszerekkel próbálnak kibújni, például egyes alkalmazottaik gyakran külső cégek fizetési listáin szerepelnek csak. A francia AFP hírügynökségnek adott interjújában a Ferrari csapat vezetője, Stefano Domenicali is csatlakozott a Red Bull csapatvezetőjének, Christian Hornernek azon véleményéhez, hogy vagy egy új költségcsökkentő megállapodásra van szükség, vagy egyszerűen fel kellene adni az egészet.

„Ami a költségcsökkentést illeti, mi ilyen formában nem támogatjuk a folytatását” – nyilatkozta Domenicali. „Ha nincs bizalom, akkor nem kell folytatnunk. Mi tudjuk, hogy a FOTA miért jött létre, ezért meg kell értenünk, hogy vajon szükség van e még rá. Mi a céljai a jövőben a FOTA-nak? Ha egyáltalán még van jövője.”

Az újabb Concorde egyezmény megkötése előtt nyilvánvalóan a FOTA belső viszálya jól jön Bernie Ecclestone-nak, ugyanakkor bizonyos csapatok számára, mint a Formula-1-es hírnevét éppen most alapozó Red Bull, vagy a költségcsökkentő megszorítások miatt is egyre látványosabban versenyképtelen Ferrari számára a FOTA jelenlegi céljainál más rövid távú érdekek is elsőbbséget kaphatnak.