Megváltozhat az időmérő edzés lebonyolítása

image

A Formula-1 vezetői szeretnék megváltoztatni az időmérő edzésre vonatkozó gumiszabályt, azért, mert több autó nem gurul ki a pályára az időmérő edzés harmadik etapjában.

A hírek szerint az időmérő edzés utolsó részére a csapatok új abroncsokat kapnának, ez is lesz a témája a csütörtökön, Genfben megtartandó bizottsági ülésnek.
 
Egyre jobban megkérdőjeleződik az időmérő edzés lebonyolításának menete, mivel a csapatok inkább új gumikat spórolnak a versenyre és az időmérő edzés harmadik etapjában már nem gurulnak ki a pályára. Érdekesség, az ötlet az újabb gumik alkalmazásáról az időmérő edzés harmadik részében nem a gumiszállító, Pirelli javaslata volt. Az Indiai Nagydíj hétvégéjén megtartott egyeztetés során a Pirelli és a csapatok megegyeztek abban, hogy a jelenlegi gumiszabály megfelelő – mindkét fél pontosan tudja, a gumispórolás gyakorlattá vált.
 
Az indiai megbeszélés eredményéről Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója elmondta: "Jó találkozót folytattunk a csapatokkal és jelenleg az a véleményük, hogy nincs semmi probléma az időmérő edzés harmadik etapjával. Úgy érzik a harmadik etapban egy stratégiai elem érvényesül. Ha elégedettek, nem kell semmit tenni és egyetértünk kívánságaikkal. Azonban ahogy már korábban is mondtuk, ha ez a vélemény megváltozik, vagy a sport a változtatás szükségét érzi, akkor minden lehetséges megoldást támogatunk. Meglátjuk, mi történik a Formula-1 Bizottságának ülésén. Talán valaki más felvetést tesz. Majd meglátjuk, mit mondanak, milyen lehetőségek adódnak."