Ázsiában újra Daigo Saito a drift menő – videók

image

Nem maradunk gumifüst nélkül a téli időszakban, igaz már csak virtuálisan lehet benne részünk.  Európa minden országában véget ért az idei szezon, de szerencsére tőlünk távolabb még javában zajlanak a bajnoki futamok. Nemrégiben rendezték meg az amerikai mintára épülő Formula Drift Asia 2. futamát mely a világ 4. legnépesebb országában, Indonéziában került megrendezésre.

 Hiába azonban a nagy népsűrűség, és a drift sportágért való rajongás, azért ebben a bajnokságban szereplő ázsiai országok versenyzői nem éppen a legerősebbek tudásban. Nem véletlen így az sem, hogy a japán D1 Grand Prix-ben felnevelkedett Daigo Saito körbeveri rendszerint a mezőny, ha úgy dönt, hogy indul valamelyik futamon.

fd_asia.jpg

Lassan egy éve kezdte menetelését Saito a malajziai futamon és folytatta idén nyár közepén Szingapúrban. Nem túl sűrűn vannak az egyes futamok megrendezve Ázsiában viszont annál precízebben és minden igényt kielégítve szerveződik a bajnokság. A vigyázó kezeket természetesen az Egyesült Államok nyújtja, így az indonéz futamra számos rendező, pontozóbíró érkezett. Meghívást kapott az amerikai FormulaD idei bajnoka Daijiro Yoshihara is, aki az egyes futamok értékelése közben egy fiatal hölgyre lett figyelmes. Az ázsiai szériához ugyanis második nőként Alinka Hardianti is csatlakozott. A hölgy mindössze 19 éves és kezdetben egy Toyota Yarissal tesztelgette magát gymkhana versenyeken. Túlságosan szerette azonban ráncigálni a kéziféket, így hátsókerék hajtásra váltott és idén már egy Nissan Cefiroval bontogatja szárnyait. Első versenyén 20.-nak kvalifikált, így bejutott a legjobb 32 páros küzdelmeibe. Bár a folytatásban búcsúzott, de sokan úgy vélik, hogy női versenyzőként nagy jövő előtt áll. „Ebben a csajban óriási potenciál van, agresszív stílusban és nálam is férfiasabban driftel.” – Kommentálta érzéseit Dai Yoshihara Amerika drift bajnoka.

 alinka.jpg
Alinka Hardianti (Indonézia)

Az indonéz futam nyertese Daigo Saito félelmetes volt egész hétvégén és jól láthatóan kiemelkedett a mezőnyből. A kvalifikációt torony magasan nyerte és a folytatásban sorra ejtette ki a páros tsuiso csatákban ellenfeleit. Az elődöntőben viszont komoly meglepetés érte, ugyanis a tájföldi Daychapon Toyingcharoen ellen úgy tűn Daigo menetelése véget ér. A „Pond” azaz tavacska becenévre hallgató Daychapon ugyanis mindent egy lapra feltéve agresszív támadásokkal lepte meg Saito-t. Ezt a bírók is észrevették, de sem az első, sem pedig az ismételt csatában nem tudtak még győztest hirdetni.

Pond vs. Daigo Saito:

Úgy tűnt Daigo-t kellően felidegesítette ellenfele, azonban az utolsó visszahívásos küzdelemben Pond hibázott. Követőként eltrafált egy érintési pontot, kisebb szögben követte ellenfelét és még be is butult az utolsó kanyarban:

Daigo vs. Pond:

A döntőben Saito-t a 19 éves Muhammad Rulli Armando várta, aki az indonéz Bali sziget hőse, mivel az ottani DriftBash bajnokság nyertese volt 2011-ben. Hiába volt azonban minden igyekezete, Saito a csatában tökéletesen lekövette őt és fordított felállásban is jelentős előnyre tett szert.

„Ezen a hétvégén minden úgy alakult ahogy szerettem volna. Bár volt némi problémám az autó NOS berendezésével, no és persze rendesen megremegett a lábam amikor Pond-al csatáztam. Nem voltam ideges, de szerettem volna a csatán már túl lenni. A harmadik visszahívásra épp ezért nagyon rákoncentráltam és végül is sikerült győznöm. Arra nem számítottam, hogy az egész versenyt megnyerem, de természetesen a titkolt célom ez volt.” Nyilatkozott Saito a sajtókonferencián.

FormulaD Asia 2. futam Indonézia – végeredmény:
1. Daigo Saito (Japán) Toyota Altezza
2. Muhammad Rulli Armando (Indonézia) Nissan Skyline ER34
3. Daychapon Toyingcharoen „Pond” (Tájföld) Nissan Skyline R32