Közlemény

image

A NEFMI közleményt adott ki a szabadtéri versenyek megrendezésével járó egészségügyi kockázatokról.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az Országos Környezetegészségügyi Intézet arra hívja fel a sportági szakszövetségek, sportegyesületek, iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy azokon a településeken, ahol a levegő szennyezettsége a tájékoztatási fokozat küszöbértékét elérte, vagy meghaladta (narancssárga vagy piros levegőhigiénés index), ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy a légszennyezettségi szint olyan küszöbértéket ért el, illetve lépett túl, amelynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny (pl. gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. A sporttevékenység során a belélegzett szennyezőanyag mennyisége egységnyi idő alatt a gyorsabb légvétel miatt sokszorosára növekedhet, az egészségügyi ártalmakat kritikus mértékben fokozva.

A települések levegőminőségének környezetegészségügyi kockázatáról az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapja a http://oki.antsz.hu/elérhetőségen nyújt folyamatos tájékoztatást."

A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottsága felhívja a sportszervezetek figyelmét, hogy a 18 év alatti labdarúgók számára a sportolás ezen időszakban nem javasolt.