Küzdésből egyből jeles

image

Csaknem másfél órás harcot követően Babos Tímea 7:5, 7:5-re kikapott a francia Stéphanie Foretz-Gacontól a US Open selejtezőjének első fordulójában, élete első Grand Slam-tornás szereplése alkalmával.

Hiába harcolt óriásit, hiába volt mindkét szettben brékelőnye, szigorúan csak a végeredményt tekintve Babos Tímea nem tudta eltüntetni a világranglistán közte és a selejtező hetedik kiemeltje, a francia Stéphanie Foretz-Gacon között riválisa javára meglévő 75 helynyi különbséget. Az élete első Grand Slam-tornáján a selejtezőnek nekivágó Babos rögvest az első játékban elvette francia vetélytársa adogatását, 2:4-et követően viszont már neki kellett visszakapaszkodnia. Sikerrel tette, 5:5-ig együtt is haladt a rutinos GS-résztvevő Foretz-Gaconnal, a következő két gém azonban a franciáé lett, vele együtt pedig a játszma is.

A második szett finise kísértetiesen hasonlított az elsőre, igaz, itt 4:5-nél nem a játszmában, hanem a meccsben maradásért kellett szerválnia Timinek. Megoldotta, 5.5-öt követően azonban Foretz-Gacon minden rutinját bevetette, hozta az adogatását, majd 40:0-re elhúzott Babos szervajátékában. A magyar lány elsőre még hárította a meccslabdát, azt követően viszont már Foretz-Gacon lezárta a csatát, és 7:5, 7:5-ös győzelemmel bejutott a második körbe.

A 83 percig tartó mérkőzésen (az első szett 43, a második 40 perces volt) Babos adogatóként eggyel (43 kontra 42) nyert több pontot a franciánál, aki viszont fogadóként „húzott be” hárommal több labdamenetet. Timi eggyel-eggyel több ászt (5:4), kettős hibát (6:5) és nyerőt (5:4) ütött, a brékpontokat viszont Foretz-Gacon használta ki jobban (ő nyolcból ötöt, Babos ötből hármat értékesített). Az ilyen szoros meccsen ez lehetett az a nüansz, ami a rutin mellett a francia javára döntött. Az viszont kifejezetten biztató, hogy Babos már egész meccsen képes lépést tartani a stabilan top száz környékén (vagy azon belül) álló vetélytársakkal. Kiderült ez már Budapesten Roberta Vinci ellen, és most New Yorkban Foretz-Gaconnal szemben is. Erre lehet és kell építkezni a jövőben!