Atlétikai vb – Pars aranyesélyes

image

Már az első napon dobókörbe lép az érem-, illetve aranyesélyes Pars Krisztián a szombaton kezdődő tegui atlétikai világbajnokságon, amelyen 12 fős magyar csapat szerepel.

A szombathelyi kalapácsvető, aki a tavalyi Európa-bajnokságon szerezte meg első nagy világversenyes érmét – miután a soha meg nem kapott pekingi olimpiai ezüstöt elvették tőle – kiváló formában várhatja a rajtot. Idén csak ketten dobtak nála nagyobbat, közülük az orosz Alekszej Zagornyij sérülés miatt lemondta a vb-t. Mellette még a fehérorosz Pavel Krivitszkij (80,67 m) előzi meg.
Pars idén is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, sorra nyerte a versenyeket, háromszor került a lélektani határnak tartott 80 méter fölé. Amint azt az elutazás előtt nyilatkozta, a vb-n 81 méter körüli eredményre számít, de az igazi a 82 méter lenne, ami várhatóan győzelmet érne. Pars szerezheti meg a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét.
Pars mellett a diszkoszvető Kővágó Zoltán érhet oda a dobogóra. A Honvéd olimpiai ezüstérmes (2004) nehézatlétája azt mondta, már csak fogadásból folytatta pályafutását, ehhez képest a budapesti Gyulai István emlékversenyen 69,50 méteres dobással rukkolt elő, s ezzel vezeti a világranglistát.
Ugyanakkor mind Pars, mind Kővágó számára figyelmeztető lehet, hogy hasonló helyzetből "buktak" már nagyot nagy világversenyen. Pars 2009-ben Berlinbe abszolút elsőszámú favoritként, veretlenül és világranglista-vezetőként érkezett, de leszorult a világbajnoki dobogóról. Kővágó a tavalyi, barcelonai Eb-t várta többek között a Gyémánt Ligában szerzett győzelemmel a háta mögött, ám még a döntőbe sem jutott be.
A többiek közül fináléba juthat a tavaly meglepetésre Eb-bronzérmes diszkoszvető, a 2003-ban vb-második Fazekas Róbert és a kedden befejeződött Universiadén országos csúccsal ezüstérmes kalapácsvető, Orbán Éva, a szintén kalapácsvető Németh Kristóf, valamint a súlylökő Kürthy Lajos.
Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy fogalmazott, egy éremmel és két pontszerző hellyel lenne elégedett.
Az eredetileg 14 fős magyar csapat 12 tagúra szűkült, miután az Eb-harmadik gátas Kiss Dániel nem teljesen egészséges, s nem akarta kockáztatni olimpiai felkészülését, Minczér Albert (3000 m akadály) pedig megsérült az Universiadén.
A magyar csapat:
férfiak:
Pars Krisztián, Németh Kristóf (kalapács), Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert (diszkosz), Kürthy Lajos (súly), Baji Balázs (110 m gát), Kazi Tamás (800 m)
nők:
Papp Krisztina (10 ezer m), Orbán Éva (kalapács), Márton Anita (súly), Farkas Györgyi (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás)