Múlnak a gyermekévek…

image

A tavaly még wimbledoni junior bajnok teniszező, Fucsovics Márton a kemény munka helyett inkább szórakozni járna – adta hírül a sajtó a minap. Az eset kapcsán kértük fel dr. Budavári Ágota pszichológust, írja meg véleményét arról: milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a fiataloknak, miután kinőnek az utánpótlás korosztályból?

Dr. Budavári Ágota pszichológus • Az utánpótlás szó pontosan kifejezi a közvélekedést: a fiatalok csak a felnőtt korú sportolók utánpótlásaként jönnek szóba.. Akik újra és újra feltöltik azt a bázist, amelyre a világ figyel, s amelynek tagjai között a világversenyek során eldől az Európa- és világbajnoki címek sorsa.

De az utóbbi években a NOB felismerte, hogy a junior sportolókat akkor tudja megnyerni a későbbi felnőtt viadaloknak, ha rájuk is reflektorfény irányul, vagyis ország-világ megismeri, hogy mit képesek produkálni. Ez jelentős értékváltás a élsportban!

Az ifjúsági, majd a junior korú versenyzők életkoruk szerint talán a legérzékenyebb periódust élik meg lelkileg, a serdülő korban meg kell találniuk életcéljaikat, értékrendjüket, társas környezetükben a szerepüket, a nemi szerepük szerinti viselkedést és az önazonosságot minden téren. Egyszóval a felnőttségüket. Ilyenkor vívják meg legkényesebb csatáikat szüleikkel saját önállóságukért, függetlenségükért, kompetenciájukért – amit a szülők vagy tapintatosan elviselnek, vagy sem. Ez utóbbi esetben szülői dominanciájukat akarják érvényesíteni továbbra is, vagyis gyerekként kezelik őket, helyettük döntenek.

A cikk a www.utanpotlassport.hu weboldalon folytatódik. Kattintson ide!