Nyílt levél a Magyar Jégkorong Szövetséghez

image

Nyílt levél a Magyar Jégkorong Szövetséghez

Mi, a Budapest Stars vezetői azzal a szándékkal fogalmazzuk meg nyílt levelünket, hogy széles körben felhívjuk a figyelmet a sportágat érintő talán legnagyobb problémára. A magyar jégkorongozás számos nehézséggel küzd, de a bajnoki rendszer hiányosságai jelentik a legégetőbb gondot. A felnőtt sorozatot érintő nehézségekre most nem térnénk ki, mert ennél sokkal fontosabbnak tartjuk a juniorbajnokság körüli bizonytalanságot. Három éve kötelezővé tette a szövetség, hogy minden, felnőtt csapatot működtető klub a juniorbajnokságban is képviseltesse magát, ám a lelkesedés mostanra alábbhagyott, a szabályok betartása ebben a tekintetben nem mutat következetességet, pedig mi úgy véljük, hogy az ifjúsági és a juniorbajnokság elhanyagolása a sportág halálához vezet.
A nagy tekintélyű észak-amerikai és orosz jégkorongozásban is fontosnak tartják az utánpótláskorból kiöregedett játékosok versenyeztetését, és a magyarországi tapasztalatok is azt mutatják, hogy erre szükség van. Az ifjúsági korból kiöregedett játékosok többségének ugyanis szüksége van még egy lépcsőfokra ahhoz, hogy aztán később a felnőttek között is megállja a helyét. A juniorbajnokság megszüntetése azt jelentené, hogy elveszítenénk az ifiből feljebb lépő jégkorongozók többségét. Nem csak azokat, akik eleve nem kapnak lehetőséget a felnőttek között – ahol egyébként szintén kevés a csapat, tehát nehéz a tűz közelébe kerülni –, hanem azokat is, akik ifiként az átlagnál sokkal jobb teljesítményre voltak képesek, ezért kiemelték őket a felnőttek közé, de kiderült, hogy egyelőre túl nagy falat számukra a felnőtt jégkorong, ám juniorbajnokság híján nincs lehetőségük a versenyzésre.
A jégkorong a labdarúgás, a vízilabda, a kézilabda és a kosárlabda mellett az öt látványsport egyike. Ám az öt sportág közül az egyetlen, ahol nem teszik lehetővé az utánpótlás és a felnőtt korosztály közötti generáció nyugodt, kiegyensúlyozott, kiszámítható versenyeztetését. Sőt szinte ez ellen dolgoznak, hiszen az ob 1 kiírásába is bele szándékozik venni a szövetség, hogy a kerettagok felének be kell töltenie a 20. életévét. Vagyis amíg a többi sportágban a szabályok a fiatalokat hozzák helyzetbe, addig nálunk az idősebb korosztálynak adnak lehetőséget, csorbítva ezzel a fiatalok esélyeit.
Sportágunk 2011-ben is a  2008-as szapporói siker dicsfényében, de egyben árnyékában él. Tudomásul kell venni, hogy az adott siker egy tehetséges és szerencsés generáció csúcsteljesítménye volt, de megfelelő koncepció, éleslátás és sportági felépítettség nélkül az A csoportos szereplés csupán egy egyszeri esemény lesz a sportágunk életében – és bármilyen fájó is leírni, a megismétléséhez minimum újabb hetven évet kell majd várni.

                                                                                                                                                                               
Sportbaráti üdvözlettel: a Budapest Stars vezetősége