A hagyományos rakott burgonyát nálunk nem mindenki szereti, ezért kénytelen voltam változtatni kicsit az összetevőkön. Így már nagyobb sikere volt, érdemes néha kicsit variálni.
Elkészítési idő: kb. 60 perc+ előkészítés
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 dkg szárazabb, főtt parasztsonka
- ½ liter tejföl
- 2 egész tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 25 dkg reszelt sajt
- 3 fej lilahagyma
- rozmaring
- só

A burgonyát, hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A parasztsonkát vékony csíkokra szeleteljük, a tejfölt összekeverjük a nyers tojásokkal és a sóval. Elkezdjük lerakni, először a burgonyát, rá a sonkát, hagymát, és meglocsoljuk tejföllel. Majd újból kezdjük a rétegezést. A tetejére burgonyának kell kerülnie. Meglocsoljuk a főzőtejszínnel és megszórjuk rozmaringgal. Előmelegített sütőben 45 percig fólia alatt 200 fokon sütjük, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal és visszatesszük 15 percre.
Tipp! A burgonyát nem kell megfőzni, mert fólia alatt a tejföl és a tejszín elég gőzt ad, hogy megpuhuljon. A sütő alját olajozzuk meg és szórjuk meg zsemlemorzsával, így az alja is nagyon finom lesz.
Jó tudni! Ki lehet próbálni csicsókával is, ekkor viszont számítani kell a csicsóka hashajtó hatására, ha valaki nem szokott hozzá. Főzőtejszínből 10 %-ost válasszunk.
Még több alternatív recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
| Burgonya főtt | Főzőtejszín 10 % | Tejföl 12 %-os | Cheddar sajt | Parasztsonka | Tojás | |
| Energia | 86 kcal | 120 kcal | 132 kcal | 282 kcal | 178 kcal | 143 kcal | 
| Fehérje | 1,7 g | 3,2 g | 3 g | 27,2 g | 23 g | 12,6 g | 
| Zsír | 0,1 g | 10 g | 12 g | 18,3 g | 9 g | 9,5 g | 
| Szénhidrát | 20 g | 4,3 g | 3,4 g | 2 g | 0 g | 1,8 g | 

 
			 
			