Mexikói spárga pizza

A spárga méltán a tavaszi szezon kedvence. Ebben a receptben mexikói ízvilággal társul, ami igazán különlegessé teszi a pizzát. Eperrel is érdemes kipróbálni, epres-spárgás receptek a Fahéj magazin aktuális, tavaszi számában!

A spárga előkészítése:

A spárga akkor finom, amikor friss és ropogós. Nem ajánlatos sem túlfőzni, sem túlsütni, ezért a legtöbb esetben leforrázva szokták felhasználni. Mikor a spárgát előkészítjük, vágjuk le az aljáról a fás részt, ez kb. 2-3 cm szokott lenni. Tegyük forrásban lévő sós vízbe, és 2-3 percnél tovább ne hagyjuk benne. Mikor a forró vízből kivesszük, rögtön hűtsük le, ehhez legjobb a jeges víz. A leforrázott spárga akár 4 napig is tökéletesen eláll a hűtőben.

A pizzatészta elkészítése:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fehér- vagy kenyérliszt
  • 3 dl langyos tej (Használhatunk langyos vizet is, tejjel azonban jobban megdagad és lágyabb lesz a tészta.)
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)
  • 2 kiskanál cukor
  • 3 evőkanál só
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet és a sót.

2. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és a friss élesztőt, megvárjuk, míg habos lesz a teteje.

3. A liszt közepén formálunk egy kis lyukat a kezünkkel, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Javasolt nem az egészet rögtön hozzátenni, nézzük meg mennyi tejet bír el a liszt. Egy fakanállal összekeverjük, esetleg hozzáadunk még egy kis tejet, lisztet. Hozzákeverjük az olívaolajat. Miután a tészta összeállt, gyúrni kezdjük (kb. 10 percig). Onnan tudjuk, hogy jó a tésztánk, ha puha, elasztikus, nem ragadós.

4. Kiolajozott tálban letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. A tálból kivéve megnyomkodjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle.

asparagus pizza

A mexikói spárga-pizzához:

Hozzávalók:

  • focaccia tészta-alap
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 friss paradicsom apróra vágva
  • 1 kiskanál citrom- vagy lime-lé
  • 2 csipet cayenne bors
  • 2 csipet koriander
  • ízlés szerint mexikói fűszerkeverék
  • 1 marék konzerv vörösbab
  • só, bors
  • 4-5 szál leforrázott spárga
  • egy marék reszelt sajt (lehetőleg füstölt)

1. Elkészítjük a pizzaszószt. Ehhez egy kis lábasban forró olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsompürét. Jól összeforraljuk, megfűszerezzük, hozzáadjuk a citromlevet. Ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel lazíthatjuk.

2. Kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5 cm vastagra. Megkenjük a pizzaszósszal, majd rászórjuk a reszelt sajtot. A sajton egyenletesen eloszlatjuk a spárgát és a vörösbabot.

3. Olajozott tepsibe helyezve 200 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Tejföllel mártogatva nagyon finom!

Recept: Sztanó Orsolya

Forrás: www.napidoktor.hu – RSS