Az ajvárt én Horvátországban ismertem meg. Nagyon finom mindenféle sült hús mellé, sőt kerti partik nélkülözhetetlen eleme. Lehet már a boltokban is kapni, de házilag is elkészíthetjük.
Elkészítési idő: kb. 95 perc
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- ½ kg kaliforniai paprika
- ½ kg pritamin paprika
- ½ kg paradicsom
- 2 nagy fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1/2 dl olíva olaj
- rozmaring, kakukkfű
- só, bors
A padlizsánt, paprikákat megmossuk, ha van rá lehetőségünk grillen elkezdjük sütni. Először a padlizsánt, majd kb. félidőben hozzáadjuk paprikákat, paradicsomot. Összesen kb. 1 órát sütjük forgatva, hogy minden oldalról megsüljön. Ugyanezt sütőben is megtehetjük, 220 fokon.
Amikor megsült, hagyjuk állni 10 percig. Közben olajon az aprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint. A padlizsánt felvágjuk, fa késsel kikaparjuk a belsejét. A paprikákról, paradicsomról lehúzzuk a héját és aprítjuk, összetörjük, majd az egészet a hagymás alaphoz adjuk. Jól összekeverjük, ha szükséges, akkor még törjük meg, olyan állaga legyen, mint a padlizsán krémnek. Az olajat lassan adagolva adjuk hozzá. Kóstoljuk meg, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Tipp! A padlizsán akkor jó, ha szép fényes, sötét lila. Ha nem ilyan, inkább ne vegyük meg.
Jó tudni! Sült húsokhoz kiváló kiegészítő, a horvátok sült krumplit is adnak hozzá, én inkább salátával tálalom még.
MÉG TÖBB IZGALMAS RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL
Tápérték (100 g)
Padlizsán |
Paradicsom |
Paprika |
Fokhagyma |
Olíva olaj |
|
Energia |
24 kcal |
18 kcal |
27 kcal |
149 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
1 g |
0,8 g |
1 g |
6,3 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
0,2 g |
0,2 g |
0,5 g |
100 g |
Szénhidrát |
5,7 g |
3,8 g |
6,3 g |
33 g |
0 g |