Juhtúrós rakott burgonya – Egészségséf

Bár még nyár van, érdemes már most begyűjteni néhány receptet télire. Ez egy kicsit nehezebb étel, de aki a sztrapacskát szereti, annak ez is ízleni fog. Ne pont a diéta közepére időzítsük elkészítését, de azért néha egy kis lazítás belefér az étrendbe, főleg, ha ebédre készítjük.

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • kb. 40 dkg füstölt főtt sonka
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 2-3 lilahagyma
  • olaj, zsemlemorzsa

Juhtúrós rakott burgonya - Egészségséf

Először feltesszük a burgonyát héjastól főni. Közben apró kockákra vágjuk a sonkát, karikázzuk a lilahagymát, illetve a tejfölt összekeverjük a 2 egész tojással. Ha megfőtt a burgonya, akkor megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Egy hőálló tál alját megkenjük olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Lerakjuk a karikára vágott burgonya felét, rászórjuk a sonkát, rámorzsoljuk a juhtúrót, rászórjuk a karikára vágott hagymát, leöntjük a tejföllel (annyit hagyjunk, hogy a tetejét meg tudjuk kenni), és végül rátesszük a burgonya másik felét. Megkenjük a maradék tejföllel, ettől lesz sütés után szép barna. 200 fokon kb. 45 percig sütjük.

Tipp! Aki szeretné, hogy kicsit hasonlítson a hagyományos rakott burgonyához, az nyugodtan rétegezzen bele még főtt tojást is.

Jó tudni! Mivel a juhtúró és a sonka is sós, nem szükséges megsózni. Tejfölből válasszuk a 12 %-os változatot. Aki szeretné, csicsókából is kipróbálhatja.

Még több isteni recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Burgonya főtt

Füstölt-főtt sonka

12 %-os tejföl

Juhtúró

Energia

86 kcal

170 kcal

132 kcal

274 kcal

Fehérje

1,7 g

20 g

3 g

14,7 g

Zsír

0,1 g

10 g

12 g

22,5 g

Szénhidrát

20 g

0,1 g

3,4 g

2,8 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS