Öt tudnivaló laktózérzékenyeknek

Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája.

Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, amely sokszor vendégségben, vagy étteremben is gondot okozhat, így a kellemes időtöltésnek könnyen hányinger, hasfájás, puffadás vagy hasmenés lehet a vége. Fontos tudni azonban, hogy a laktóz-intolerancia alaposabb megismerésével és odafigyeléssel panaszmentesen is élhetünk.

A tejcukor-érzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Utóbbi esetében kizárólag hasi panaszok – fájdalom, görcsök, puffadás, hányinger, hasmenés – jelentkeznek, a tejallergiásoknak azonban viszkető, vörös foltokkal, ekcémával és légúti problémákkal is meg kell küzdeniük. Amennyiben még nem tisztázottak a panaszok, érdemes felkeresni egy gasztroenterológus szakembert.

Nem kell kiiktatni a tejes ételeket

A tejallergiásokkal szemben – akiknek tünetei kis mennyiségű tej bevitelét követően is rövid időn belül kialakulnak – a tejcukor-érzékenyek szervezete képes megbirkózni bizonyos mennyiségű laktózzal. Érdemes kitapasztalni, kinek mennyi tejcukrot tolerál a szervezete, mert vannak lehetőségek, amelyekkel megelőzhetők a kellemetlenségek.

reggeli_kockazatok_nelkul

Nem csak a tejben van tejcukor

Fontos tudni, hogy laktóz a tejes készítmények mellett számos élelmiszeripari termékben is előfordulhat. Fellelhető többek között húsipari- és gabonakészítményekben, édesipari termékekben, fűszerekben, ízesítőkben, félkész- és készételekben, alkoholokban, sőt egyes gyógyszerekben is, de tejcukrot tartalmaz a kecske- és juhtej is.

Így kerülhetők el a kellemetlen tünetek

A legdrasztikusabb megoldás, ha teljes mértékben lemondunk a tejcukor tartalmú élelmiszerekről. Ez azonban nagyon körülményes és nem feltétlen szükséges, mert rágótabletta formájában is elérhető laktáz enzim fogyasztásával elkerülhetők a panaszok. Emellett vásároláskor érdemes alaposan elolvasni a termékcímkéket, mert ha az összetevők között a savó, savópor vagy citopánpor szavakat látjuk, az élelmiszer laktózt is tartalmazhat.

Több embert érint, mint gondolnánk

Sokan nem ismerik a hátterét és divathóbortnak tartják, pedig a laktózérzékenység Magyarországon 3 millió embert érint. A változással nem szükséges tehát egyedül szembenézni, számos fórumon, egészségügyi portálon és közösségi média felületen bukkanhatunk hatékony segítségre.

Hasznos tudnivalók, tippek és receptek az alábbi FB oldalon is találhatók.
Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS