A Honvéd látogat a Groupama Arénában

Az utolsó fordulót játsszák ma az OTP Bank Liga első körében. A szombat rangadója a Ferencváros és a Bp. Honvéd mérkőzése – ez az egyetlen találkozó, amelyen két, a mezőny első felében álló csapat lép pályára.

DIÓSGYŐRI VTK–SZOMBATHELYI SWIETELSKY-HALADÁS
(Október 3., szombat, 18.00)

A Diósgyőr, noha rossz szériája után kikecmergett a gödörből, a legutóbbi fordulóban ismét vereséget szenvedett. Emlékezetes, hogy Bekő Balázs csapatának a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén kivétel nélkül esett pontról, pontokról döntő gól a hajrában, jellemzően a 90. perc után – egy hete, a Bp. Honvéd ellen ennek kárvallottja volt. A borsodi piros-fehérek hazai pályán három mérkőzést megnyertek, kettőt elveszítettek eddig. Pályaválasztóként döntetlent idén csak egyszer, márciusban a PMFC-Matias ellen játszottak. A Haladás ezzel szemben a legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből négyen is egy pontot gyűjtött. Király Gáborral az élen a csapat védelme az öt idegenbeli mérkőzésen mindössze egy gólt kapott, a Haladás még veretlen idegenben. A két csapat legutóbbi hat egymás elleni bajnokijából öt (!) döntetlenre végződött, a szombathelyiek 2010 áprilisában nyertek legutóbb Diósgyőrben.

DVSC-TEVA–ÚJPEST FC

(Október 3., szombat, 18.00)

A lila-fehéreknek nem igazán megy a Loki ellen, az elmúlt hat évben vendégként csak egyszer, 2013-ban tudtak nyerni. Ráadásul rossz passzban vannak, a tavasz végén sorozatban nyerő gárda az új szezonban másik arcát mutatja. A legutóbbi hét fordulóban nyeretlen maradt, vendégként csak a Vasas ellen győzött a szezonban. Idegenben a legutóbbi két találkozóját elveszítette. A debreceniek, noha legutóbb szoros mérkőzésen 1-0-ra legyőzték az MTK-t, hazai pályán lényegesen gyengébben szerepelnek eddig a korábbi évekhez képest. Négy mérkőzésen négy pontot szereztek eddig. Kondás Elemér együttese az OTP Bank Liga 2015–2016-os idényében pályaválasztóként mindössze két gólt szerzett 360 perc alatt, ez az elmúlt évtized leggyengébb rajtját jelenti. Mind a két csapat 12 gólt szerzett eddig, a Loki 12-t, az Újpest 13-t kapott, ez nem nagy különbség. A DVSC ellenben négy ponttal többet gyűjtött. A DVSC e szezonbeli házi gólkirálya, Tisza Tibor éveken át az Újpest játékosa volt.

BÉKÉSCSABA ELŐRE 1912 FC–MTK BUDAPEST

(Október 3., szombat, 18.00)

Az újonc a legutóbbi fordulóban, a vergődő Videoton FC ellen szerezte meg első hazai győzelmét. Mindazonáltal sereghajtó az első tíz fordulóban mindössze hét pontot szerzett. Az MTK sokkal jobban áll, több mint kétszer annyi pontot gyűjtött, mint vendéglátója, de az idegenbeli mérlegére nem lehet büszke. A kék-fehérek 2015-ben eddig mindössze két bajnokit nyertek vendégként, egyet a Bp. Honvéd (tavasz), egyet pedig a Vasas ellen (ősz). A mostani idényben minden riválisnál többször, hétszer játszottak már idegenben, hat pontot szereztek. A két csapat a 2011–2012-es idényben, Magyar Kupa-mérkőzéseken találkozott legutóbb, mindkét találkozót a kék-fehérek nyerték. A Békéscsaba 1995-ben nyert legutóbb hazai bajnoki találkozót az MTK ellen. Akkor a mostani vendégek voltak újoncok, az volt az első vereségük a visszatérés után, négy győzelmet és egy döntetlent követően.

VASAS–PAKSI FC

(Október 3., szombat, 18.00)

Hazai pályán, a vidéki csapatok ellen, eddig ötven százalékos a Vasas mérlege, a Videoton FC-t legyőzte, a DVSC-Tevától kikapott. Csúnyább a teljes kép: az angyalföldiek öt találkozón mindössze három pontot gyűjtöttek eddig az Illovszky Rudolf Stadionban. A Szanyó Károly-Simon Antal kettős csapata két egymást követő győzelem után a legutóbbi öt fordulóban mindössze négy pontot szerzett. A Paks sincsen jó formában, de a legutóbbi öt találkozójából csak egyet veszített el. Vendégként régen volt ilyen rossz a mérlege: Újpesten döntetlennel kezdett, majd azóta háromszor kikapott. Az OTP Bank Liga mostani idényében idegenben még nem tudott gólt szerezni, Felcsúton, Szombathelyen és az Üllői úton is kikapott!

VIDEOTON FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

(Október 3., szombat, 18.00)

Ez lesz a két csapat ötödik egymás elleni bajnokija az élvonalban, de most először áll a Puskás Akadémia együttese lényegesen jobban a táblázaton. A címvédő kiesőhelyen szerénykedik, Robert Jarni együttese ellenben a nyolcadik. Igaz, mindössze két ponttal gyűjtött többet a Videoton FC-nél. A székesfehérváriak esetében az egyetlen pozitívum, hogy a legutóbbi két hazai meccsüket megnyerték, a DVSC-Teva és az Újpest ellen még gólt sem kaptak. Így eddig ötvenszázalékos a mérlegük a Sóstói Stadionban a mostani idényben. (Kikaptak a Haladástól és a Ferencvárostól.) A Puskás Akadémia együttese a legutóbbi fordulóban megállította a Ferencváros hosszú és sikeres menetelését, legalább egy döntetlen erejéig. Ugyanakkor idegenben öt mérkőzésen mindössze három pontot szerzett eddig. Az MTK-tól és a Diósgyőrtől kikapott, közben Debrecenben, Újpesten és Kispesten döntetlent játszott. Jelenleg is az OTP Bank Liga mezőnyébe tartozó csapat ellen 2014 márciusában (!) győzött legutóbb vendégként.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–BUDAPEST HONVÉD

(Október 3., szombat, 20.30)

A zöld-fehérek történetük 3000. bajnoki mérkőzésén lépnek majd pályára. 114 évvel ezelőtt játszottak először bajnoki mérkőzést, az MTI összeállítása szerint az 1000-es álomhatárt 47 évvel később a Tatabánya elleni 5-0-ás siker alkalmával érték el, majd a 2000. bajnokin szintén a bányászváros csapatával találkoztak, 1983 szeptemberében 4-3-as vereséget szenvedtek. Thomas Doll együttese a legutóbbi fordulóban, Felcsúton 0-0-s döntetlent játszott, s emiatt már nem százszázalékos. Ellenben hazai pályán minden bajnokiját megnyerte május 10. óta. Pályaválasztóként veretlen 2013 ősze óta, ami egyben azt is jelenti, hogy a német edző vezetésével még nem kapott ki rendezőként bajnokin. A Bp. Honvéd a legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén veretlen maradt, sőt Békéscsabán nyert is, ez volt az első győzelme idegenben április 5. óta. A kispestiek 2013. október 6-án nyertek legutóbb vendégként a Fradi ellen.

Forrás: www.mlsz.hu – RSS