A karaj az egyik legszárazabb része sertésnek, ennek ellenére nagyon finom, és változatosan elkészíthető. Szeretem azokat az ételeket, amiket egyszerre tudunk megsütni a körettel, így rögtön komplett fogást tálalhatunk.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 1 db csontozott karaj
- 5-6 szem burgonya
- 3-4 édesebb alma
- 2 fej lilahagyma
- olívaolaj
- só, bors
- friss rozmaring
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A karajt mossuk meg és szedjük le róla a zsírosabb részeket. Sózzuk, borsozzuk minden oldalról. Tegyük a sütőpapírral bélelt sütő közepére. A burgonyát tisztítsuk meg, és vágjuk gerezdekre. Az almát mossuk meg, negyedeljük és szedjük ki a magházat. A lilahagymát szintén negyedeljük és szedjük szét. Az egészet rendezzük a hús köré és locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg rozmaringgal, sóval, borssal. Tegyünk rá fóliát, és süssük így 60 percig, majd vegyük le a fóliát, kapcsoljuk magasabbra a sütőt és kicsit pirítsuk meg.
Tipp! Bármilyen más zöldség is felhasználható hozzá. Ha valakinek így száraz a hús, tekerje bacon szalonnába, vagy tűzdelje meg szalonnával.
Jó tudni! Nagyon finom, ha csak különböző burgonyákat válogatunk össze, és azzal sütjük, vagy aki ezt nem szeretné, más gyümölcsöket tesz a burgonya helyére, például körtét, aszalt gyümölcsöket, esetleg sütőtököt.
Még több egyszerű és nagyszerű recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sertés karaj |
Alma |
Burgonya |
Lila hagyma |
|
Energia |
194 kcal |
52 kcal |
69 kcal |
40 kcal |
Fehérje |
19,5 g |
0,2 g |
1,6 g |
1 g |
Zsír |
12,2 g |
0,1 g |
0,1 g |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
13,8 g |
15,7 g |
9 g |