Táplálkozástudományi szakértők azt szokták mondani, hogy minden nap legalább öt alkalommal együnk zöldséget, gyümölcsöt. Ez nagyon soknak tűnik, pedig nem kell mást tennünk, mint egyik étkezésre egy salátát beiktatni, délelőtt, délután gyümölcsöt enni, illetve a szendvicsünkbe, reggeli, vacsora mellé, egy kis zöldséget odacsempészni. Ennek ellenére nehéz lehet a változatosság, ezért most jöjjön egy új saláta recept.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- ½ sütőtök
- jégsaláta
- olíva olaj
- tökmag
- 10-15 kocka feta sajt
- tökmagolaj
A sütőtököt tisztítsuk meg, vágjuk kisebb kockákra tegyük bele egy tálba, öntsünk rá egy kis olíva olajat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük szét. Előmelegített sütőben süssük addig, míg elkezd barnulni. A biztonság kedvéért nézzük meg, hogy megpuhult-e. Közben egy tapadásmentes edényben zsiradék nélkül pirítsuk meg a tökmagot. Egy nagyobb tálra tegyük ki a felvágott jégsalátát, helyezzük rá a sült tököt, szórjuk meg a feta sajttal, a pirított tökmaggal, majd locsoljuk meg tökmagolajjal.
Tipp! Bármilyen más sajt is használható, sőt, aki hiányolja a húst, az nyugodtan pirítson hozzá csirkemellet.
Jó tudni! Régebben a sütőtököt őszi-téli ételként könyvelték el, most is akkor van a szezonja, de azért manapság már egész évben hozzá lehet jutni.
Még több különleges recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sütőtök |
Jégsaláta |
Feta sajt |
Tökmag |
Tökmagolaj |
|
Energia |
45 kcal |
10 kcal |
264 kcal |
574 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
1 g |
0,6 g |
14,2 g |
29,8 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
21,3 g |
49 g |
100 g |
Szénhidrát |
11,6 g |
2,1 g |
4,1 g |
14,7 g |
0 g |