A szilvának most van a szezonja, ilyenkor érdemes olyan dolgokat sütni, főzni, amiket könnyedén beszerezhetjük a friss szilvát. Ilyen a szilvás pite is. Elkészíthető befőttből is, de annak már más íze lesz.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 15-20 db szilva
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 csomag vaníliás cukor
- szilvalekvár
A tésztához a lisztbe morzsoljuk el a margarint, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojás sárgáját. Jól gyúrjuk össze, akár dagasztó gépet is használhatunk. Egy kevés vajjal kenjük ki a piteformát. Nyújtsuk bele a tésztát, vágjuk le a felesleget. A tojás fehérjével kenjük be a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be egy kicsit, hogy kéreg keletkezzen rajta. Kenjük meg közepes vastagságban szilvalekvárral. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre és szépen rakosgassuk a tésztára, jó szorosan. Szórjuk meg a fahéjas, vaníliás cukorral. Tegyük vissza a sütőbe és süssük kb. 30 percig.
Tipp! Ha van kedvünk, és energiánk, akkor vanília pudingot is rakhatunk a szilva alá, még finomabb lesz. A tetejére tehetünk egy zselatin réteget is.
Jó tudni! A cukrot lecserélhetjük barna cukorra vagy nyírfacukorra. Szilva helyett ringlóval is nagyon finom. Aki szeret kísérletezni, megpróbálhatja szénhidrát csökkentett lisztből is.
Még több szuper desszertötlet Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Liszt |
Margarin |
Cukor |
Szilva |
Tojás sárgája |
|
Energia |
370 kcal |
180 kcal |
390 kcal |
46 kcal |
322 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
0,5 g |
0 g |
0,7 g |
15,9 g |
Zsír |
1,3 g |
20 g |
0 g |
0,2 g |
26,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
0,5 g |
99,9 g |
11,4 g |
3,6 g |