Ismét egy példát szeretnék mutatni arra, hogy mennyire sokszínűen felhasználható a sütőtök. Rizottóhoz is kiválóan alkalmas, önmagában is laktató, de bármilyen húsfélével tálalhatjuk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 1,5 liter húsleves
- 50 dkg sütőtök tisztítva, kis kockákra vágva
- 30 dkg rizottó rizs
- 1/2 fej vöröshagyma aprítva
- só, bors
- vaj
- olíva olaj
- parmezán
Első lépésként az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, kb. 1 evőkanálnyi vajon. Amikor ezzel meg vagyunk, rátesszük a kockázott sütőtököt, lefedjük, és közepes lángon puhára pároljuk. Kevés olajon a mosatlan rizst üvegesre pirítjuk, majd hozzáadunk egy merőkanál húslevest. Kevergetés közben megvárjuk, míg beszívja, majd jöhet az újabb kanál húsleves. Ha készen vagyunk, akkor a párolt tökből kiveszünk annyit, amennyit a díszítéshez szükséges, a többit pürésítjük. A pürét hozzákeverjük a rizshez. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és borsozzuk. A félretett sütőtököt tálaláskor tesszük a tetejére, majd megszórjuk parmezeánnal.
Tipp! Aki a füstösebb ízeket szereti, az 12,5 dkg apróra vágott bacont pirítson le, ehhez adja a rizst. Kicsit karakteresebb íze lesz.
Jó tudni! Rizottóhoz rizottó rizst kell használni, nem úgy főzzük, mint a hagyományos rizst. A húsleves alapból sós, ezért kell utólag ízesíteni.
Még több szezonális recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Rizs (száraz) |
Sütőtök |
Húsleves |
Vaj |
Parmezán |
|
Energia |
390 kcal |
45 kcal |
71 kcal |
746 kcal |
392 kcal |
Fehérje |
6,6 g |
1,0 g |
5,3 g |
0,4 g |
35,8 g |
Zsír |
0,6 g |
0,1 g |
4,0 g |
80 g |
25,8 g |
Szénhidrát |
79,3 g |
11,6 g |
3,3 g |
0,5 g |
3,2 g |