Fókák a jégen

Új korszak kezdődik Jászberény jégkorongjában, miután elkészült a jégcsarnok. A klub elsődleges feladatának tartja, hogy felépítse az utánpótlását, és a gyerekek behozzák lemaradásukat a kortársakkal szemben.

Pusztai Viola Jégkorong jég nélkül nehezen elképzelhető. Jászberényben az utóbbi hét évben azonban a leginkább azzal kellett megküzdenie a sportágat űző gyerekeknek, hogy jégre mehessenek. Az is csak a téli hónapokban adatott meg nekik, meg péntekenként annak, aki vállalta, hogy hétről hétre Budapestre utazik, a Jégpalotába.

2015. október 15. fordulópont a jászberényi jégkorong életében. Ezen a napon avatták fel ugyanis az új, fedett jégcsarnokot.

− 2001-ben bezárt a régi pálya, öt évre rá kezdődött az új építése, amely 2009-től nyitott pályaként üzemelt − mondja Kovácsné Antal Szilvia, a Jászberényi Fókák szakosztályának vezetőségi tagja. – Tavaly az építkezés miatt csak január 15-től február 28-ig, a próbaüzem idején tudtunk jeget készíteni, így csak a nagyon elszántak tartottak ki, harmincan-negyvenen.

Jászberényi Fókák Forrás: jaszberenyifokak.hu

Jászberényi Fókák  •  Forrás: jaszberenyifokak.hu

Az új jégcsarnok megépülése tehát gyökeres változást hoz a kilencvenes évek elején legszebb korszakát átélt berényi hokiban (a Lehel felnőttcsapata 1990-ben magyar bajnoki címig jutott). Mostantól ugyanis már nyolc hónapon keresztül edzhetnek a fiatalok. Az edzéseket iskola után tartják, a csarnok melletti általánosba járó diákok csak átsétálnak, míg a többieket kisbusz szedi össze a városban. A szülők válláról tehát még a közlekedés terhét is leveszi a klub.

− Most az a feladat, hogy minél több gyereket bevonjunk a sportágba. A „Gyere hokizni”-program keretében kezdődik az óvódások korcsolyaoktatása, míg az egyik általános iskolában már jégkorongos osztályok is indultak, nekik a szakosztály edzői tartják a jeges foglalkozásokat. Emellett lehetőség van arra is, hogy a testnevelésórán ismerkedjenek a sportággal a gyerekek.

A tehetségek felkutatása mellett a legfontosabb feladat, hogy azokat a fiatalokat, akik a nehézségek ellenére is kitartottak a jégkorong mellett, felzárkóztassák a kortársaikhoz: korcsolyatudásban is elmaradtak, hiszen sokkal kevesebbet voltak jégen. A klub egyelőre három teljes csapatot tud kiállítani – U8, U10, U12 −, de hosszú távon az a cél, hogy mindegyik korosztályban elindulhasson a Jászberényi Fókák, majd idővel újra felnőttcsapata legyen a városnak.

− Az OB III-as csapatunk jelenleg kiszolgálja a közönség igényét, így elsősorban az utánpótlás-nevelésre koncentrálunk. Három edző dolgozik a gyerekekkel, Rusznyák Szilárd vezetőedzőként irányítja a munkát. Idén kezdett el Jászberényben dolgozni, korábban Miskolcon és Szigetszentmiklóson tevékenykedett. Őt Kari Levente segíti, aki Gyergyószentmiklósról érkezett, a legkisebbeket pedig Bujdosó Gábor tanítja, aki 1990-ben a bajnokcsapat tagja volt.

Ahogy épül az utánpótlás, úgy a jégcsarnok bővítését is tervezi a szakvezetés. Az idei TAO-pályázatukban szerepel, hogy további épülettel bővítik a már meglévőt, amelyben a mostani két öltöző mellett további négy állna a játékosok rendelkezésére és egyéb kiszolgáló helyiséget is kialakítanának. Arra azért is lenne szükség, mert a szabványpálya a 300 férőhelyes lelátóval önmagában még nem elég ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzéseket rendezzenek, márpedig a jövőben szívesen adnának otthont az utánpótlás-válogatottak tornáinak is.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS