A mediterrán konyha gyakran használ fűszerolajokat. Nem kell ezekért a boltba mennünk! Ha van otthon jó minőségű olívaolajunk, akkor friss fűszerek segítségével mi is el tudjuk készíteni. Nekem a kedvencem a fokhagymás, de bármilyen más mediterrán fűszerrel elkészíthetjük.
Elkészítési idő: kb. 10 perc + 2-3 hét
Hozzávalók:
- 2-3 dl olaj (amennyit készíteni szeretnénk)
- friss fűszerek (fokhagyma, tárkony, rozmaring, csípős paprika stb.)
Fűszerolaj kétféle eljárással készíthető, hidegen, illetve melegen. Én most a meleget mutatom be, bár ez a munkásabb. Az olajat megmelegítjük, de nem forrósítjuk. Az üveg aljába elhelyezzük a kívánt fűszert, ráöntjük az olajat, és egy gézzel lefedjük. Naponta kicsit megkeverjük. Amikor kész, lezárjuk. Utána már mehet is a kamra polcára.
Tipp! Először próbálkozzunk kisebb adagokkal, hogy lássuk, melyik az, ami igazán ízlik. Első lépésként a fűszereket ne keverjük.
Jó tudni! Hideg eljárásnál az üveg aljába tesszük a fűszert, majd ráöntjük az olajat, és lezárjuk az üveget. Itt ügyelni kell rá, hogy ne legyen vizes a fűszer, légmentesen fedje az olaj, különben megromolhat. Mindkét eljárásnál friss fűszereket használjunk.
Még több tipp Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Olíva olaj |
|
Energia |
902 kcal |
Fehérje |
0 g |
Zsír |
100 g |
Szénhidrát |
0 g |