Házi fűszerolaj – Egészségséfünk receptje

A mediterrán konyha gyakran használ fűszerolajokat. Nem kell ezekért a boltba mennünk! Ha van otthon jó minőségű olívaolajunk, akkor friss fűszerek segítségével mi is el tudjuk készíteni. Nekem a kedvencem a fokhagymás, de bármilyen más mediterrán fűszerrel elkészíthetjük.

Elkészítési idő: kb. 10 perc + 2-3 hét

Hozzávalók:

  • 2-3 dl olaj (amennyit készíteni szeretnénk)
  • friss fűszerek (fokhagyma, tárkony, rozmaring, csípős paprika stb.)

Fűszerolaj kétféle eljárással készíthető, hidegen, illetve melegen. Én most a meleget mutatom be, bár ez a munkásabb. Az olajat megmelegítjük, de nem forrósítjuk. Az üveg aljába elhelyezzük a kívánt fűszert, ráöntjük az olajat, és egy gézzel lefedjük. Naponta kicsit megkeverjük. Amikor kész, lezárjuk. Utána már mehet is a kamra polcára.

Házi fűszerolaj - Egészségséfünk receptje

Tipp! Először próbálkozzunk kisebb adagokkal, hogy lássuk, melyik az, ami igazán ízlik. Első lépésként a fűszereket ne keverjük.

Jó tudni! Hideg eljárásnál az üveg aljába tesszük a fűszert, majd ráöntjük az olajat, és lezárjuk az üveget. Itt ügyelni kell rá, hogy ne legyen vizes a fűszer, légmentesen fedje az olaj, különben megromolhat. Mindkét eljárásnál friss fűszereket használjunk.

Még több tipp Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Olíva olaj

Energia

902 kcal

Fehérje

0 g

Zsír

100 g

Szénhidrát

0 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS