Nagy kedvenceim a krémlevesek. A családnak ezek viszont nem elég „ütősek”, ezért időnként kénytelen vagyok kicsit felturbózni. Ez is egy ilyen leves, nekem utána csak valami laza főétel fér bele.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 15 dkg bacon szalonna csíkokra vágva vagy kockázva
- 1 kisebb szál gyulai kolbász
- 5-6 nagyobb burgonya hámozva, kockára vágva
- 0,5 liter húsleves
- 2 dl főzőtejszín
- tej
Első lépésként megpirítjuk a szalonnát a lábosban, amiben a levest fogjuk készíteni. A szalonna darabokat kivesszük, a zsiradékot benne hagyjuk. Ezután megpirítjuk benne a karikára vágott kolbászt, és azt is kivesszük a szalonna mellé. Ez már csak a végén fog kelleni. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük a húslevessel. Lefedve közepes lángon puhára főzzük. Amikor kész, összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Ha túl sűrű, akkor tejet adhatunk hozzá. Tálaláskor a tetejére tesszük a pirított szalonnát és kolbászt.
Tipp! Bármilyen krémleves elkészíthető így, kivéve az édeseket.
Jó tudni! Burgonya helyett használhatunk csicsókát is, de annak hashajtó hatása lehet, ha valaki nem fogyasztja rendszeresen. Ezért érdemes keverni sima burgonyával.
Még több ízes recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Burgonya |
Főzőtejszín 10 %-os |
Gyulai kolbász |
Szalonna |
Tyúkhúsleves |
|
Energia |
69 kcal |
120 kcal |
371 kcal |
518 kcal |
71 kcal |
Fehérje |
1,6 g |
3,2 g |
18 g |
9 g |
6,3 g |
Zsír |
0,1 g |
10 g |
32 g |
53,1 g |
5,2 g |
Szénhidrát |
15,7 g |
4,3 g |
0 g |
0 g |
0,8 g |