Karfiol és brokkoli csőben sütve

Vannak időszakok, amikor annyira nem kívánja az ember a húst. Én ilyenkor szoktam elővenni a csőben sült zöldséges receptjeimet. Gyakorlatilag csak a fantáziánktól – és attól, mi van a hűtőben – függ, hogy végül mi kerül bele. Lássunk most egy karfiolos, brokkolis változatot. Ez az ötlet a brokkolis csirkéből jött, de a hús helyett itt karfiolt használok.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol

  • 1 közepes fej brokkoli

  • 3 evőkanál vaj

  • 2 púpozott evőkanál liszt

  • 2 dl főzőtejszín

  • tej

  • 20 dkg trappista sajt

  • só, frissen őrölt bors

Karfiol és brokkoli csőben sütve

Első lépésként feltesszük a brokkolit és a karfiolt sós vízbe főni. Sajnos ezt külön kell megtenni, mert más a főzési idejük. Addig főzzük, míg egy picit marad csak kemény, ne essen szét. Közben elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Lassan adagolva adunk hozzá tejet, mindig csomómentesre keverjük, és úgy adjuk hozzá a következő adag tejet. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk még 2 dl tejszínt. Krémszerű állaga legyen. Ha hígnak találjuk, akkor folyamatos kevergetés mellett tegyük vissza a tűzre, amíg kicsit besűrűsödik. Amikor a karfiol és a brokkoli megfőtt, keverve rakjuk le őket egy jénai aljára. Öntsük rá a besamelt és szórjuk meg a reszelt sajttal. Kb. 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp! Bármilyen zöldséget adhatunk hozzá, sőt, ha valakinek hiányzik a hús, csirkemellet is piríthat hozzá, azt is belekeverheti, illetve a tetejét megszórhatja sütés előtt kockázott bacon szalonnával.

Jó tudni! A sok zöldségnek magas a rosttartalma. Akinek ez fontos szempont, az lisztből is használjon teljes kiőrlésűt és a sajtot, aminek viszont alacsony, el is hagyhatja.

Tápérték (100 g)

Karfiol

Brokkoli

Főzőtejszín

10 %-os

Tej

1,5 %-os

Teljes

kiőrlésű liszt

Vaj

Energia

25 kcal

34 kcal

120 kcal

44 kcal

339 kcal

746 kcal

Fehérje

1,2 g

2,8 g

3,2 g

3,0 g

14 g

0,4 g

Zsír

0,2 g

0,3 g

10 g

1,5 g

2 g

80 g

Szénhidrát

4,9 g

6,6 g

43 g

4,7 g

73 g

0,5 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS